HáziPatika.com

Megosztás
10 étel, ami segít a gyulladás csökkentésében
10 étel, ami segít a gyulladás csökkentésében


A tanulmányok azt mutatják, hogy egyes élelmiszerek segíthetnek csökkenteni a krónikus gyulladást. Ide tartozik az olívaolaj, valamint bizonyos bogyók és gyümölcsök, zöldségek, fűszerek és halak.

A gyulladás lehet jó és rossz is. A gyulladás segít a szervezetnek megvédeni magát a fertőzésektől és sérülésektől, másrészt a krónikus gyulladás további betegségekhez vezethet.A stressz, az alacsony aktivitási szint és a gyulladást okozó élelmiszerek még fokozhatják ezt a kockázatot. Emiatt tanácsos olyan ételeket fogyasztani, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást - írja a Házipatika.com.

Íme 10 étel, ami csökkenti a gyulladást

Bogyós gyümölcsök

Az apró bogyós gyümölcsök tele vannak rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal és a jó hír az, hogy több tucat fajta létezik. A leggyakoribbak közül néhány:

  1. eper
  2. áfonya
  3. málna
  4. szeder

A bogyók antioxidánsokat, úgynevezett antocianinokat tartalmaznak. Ezek a vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak, és csökkenthetik a betegségek kockázatát.

Egy 25 felnőtt bevonásával végzett vizsgálatban kimutatták, hogy akik minden nap áfonyaport fogyasztottak, lényegesen több természetes NK-sejtet termeltek, mint azok, akik nem fogyasztották a port.

A szervezet természetes mértékben termel NK sejteket melyek segítenek fenntartani az immunrendszer megfelelő működését.

Egy másik tanulmányban az epret evő túlsúlyos felnőtteknél alacsonyabb volt a szívbetegséggel összefüggő bizonyos gyulladásos markerek szintje, mint azoknál, akik nem ettek epret.

A zsíros halak kiváló fehérjeforrások, valamint tele vannak omega-3 zsírsavval, eikozapentaénsavval (EPA) és a dokozahexaénsavval (DHA).

Bár minden halfajta tartalmaz omega-3 zsírsavat, a következő zsíros halak a legjobb források közé tartoznak:

  1. lazac
  2. szardella
  3. hering
  4. makréla

Az EPA és a DHA segít csökkenteni a gyulladást, amik szívbetegséghez, cukorbetegséghez és vesebetegséghez vezethetnek.

Brokkoli

A brokkoli egy rendkívül tápláló zöldség, és ugyanúgy keresztes virágú zöldség, mint a karfiol, a kelbimbó és a kelkáposzta.

A kutatások kimutatták, hogy azok akik sok keresztes virágú zöldséget fogyasztanak, azok között a szívbetegségek és a rák kockázatának mértéke csökkent.

Ez összefügghet a bennük található antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatásával.

A brokkoli gazdag szulforafánban, ami egy olyan antioxidánsban, amely csökkenti a gyulladást.

Gombák

Bár világszerte több ezer gombafajta létezik, csak néhány ehető és termeszthető kereskedelmi forgalomban. Ide tartozik a szarvasgomba, a portobello gomba és a shiitake gomba.

A gombák nagyon alacsony kalóriatartalmúak, de gazdagok a szelénben, a rézben és az összes B-vitaminban.

Jó hír, hogy a gombák fenolokat és egyéb antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek gyulladásgátló védelmet nyújtanak.

Avokádó

Az avokádó tele van káliummal, magnéziummal, rosttal és a szívünk szempontjából egészséges egyszeresen telítetlen zsírokkal

Ez a zöld zöldség karotinoidokat és tokoferolokat is tartalmaz, amelyek a rák kockázatának csökkenéséhez kapcsolódnak. Ezenkívül az avokádóban található egy vegyület, ami csökkentheti a gyulladást az újonnan kialakuló bőrsejtekben.

Egy magas színvonalú vizsgálatban 51 túlsúlyos felnőttet vontak be, akik 12 hétig avokádót ettek. A teszt végén kiderült, hogy náluk a gyulladásos markerek csökkentek.

Zöld tea

Biztosan hallottad már, hogy a zöld tea az egyik legegészségesebb ital és ez nem véletlen!

Kutatások kimutatták, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztás csökkenti a szívbetegségek, a rák, az Alzheimer-kór, az elhízás kockázatát.

Paprika

A kaliforniai paprika és a chili paprika tele van C-vitaminnal és antioxidánsokkal, amelyek erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

A kaliforniai paprika antioxidáns kvercetint is tartalmaz, amely csökkentheti a krónikus betegségekkel, például a cukorbetegséggel kapcsolatos gyulladásokat is.

Szőlő

A szőlő antocianinokat tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladást.

Ezenkívül csökkenthetik számos betegség kockázatát, beleértve a szívbetegséget, a cukorbetegséget, az elhízást, az Alzheimer-kórt és a szembetegségeket.

A szőlő emellett a resveratrol egyik legjobb forrása, ami egy olyan antioxidáns vegyület, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a resveratrol megvédheti a szívet a gyulladásoktól. 

Kurkuma

A kurkuma egy sárga, földes ízű fűszer, amelyet gyakran használnak curryben és más indiai ételekben.

A kurkuma kurkumint tartalmaz, amely egy erős gyulladáscsökkentő vegyület.

A kutatások kimutatták, hogy a kurkuma csökkenti az ízületi gyulladással, cukorbetegséggel és más betegségekkel kapcsolatos gyulladásokat.

Extra szűz olívaolaj

Az extra szűz olívaolaj az egyik legegészségesebb zsír, amit fogyaszthatunk.

Ez az olivaolaj tele van egyszeresen telítetlen zsírokkal, ráadásul a mediterrán étrend alapvető eleme, amely egyébként is számos egészségügyi előnnyel jár.

Egy mediterrán diétával foglalkozó tanulmányban megfigyelték, hogy akik 12 hónapon keresztül minden nap 50 ml olívaolajat fogyasztottak azoknál a CRP, és számos más gyulladásos marker szignifikánsan csökkent.

Mit jelent a magas CRP-szint?

A magas CRP-szint arra utal, hogy a szervezetben valahol gyulladás van. A CRP-teszt az egyik igen érzékeny módszere a gyulladással járó betegségek kimutatásának.