MTI

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE)
Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE)


Az ukrán gyerekek Oroszországba vagy az általa ideiglenesen elfoglalt területre való erőszakos elhurcolásának és szándékos „oroszosításának” dokumentált bizonyítékai megegyeznek a népirtás nemzetközi meghatározásával – közölte az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) csütörtökön.

A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése tavaszi ülésszakán elfogadott állásfoglalásában hozzátette: bizonyítékok vannak arra, hogy 

a deportált gyermekek az orosz nyelv, az orosz kultúra és a történelem célzott tanítása révén „oroszosodási folyamatban” vesznek részt.

Dokumentumok szerint a gyerekeknek megtiltották az ukrán nyelv használatát, orosz propagandának vannak kitéve, valamint „hazafias” online felületeket olvastatnak velük, vagy a katonai kiképzésen kell részt venniük – írták.

A közgyűlés szerint az ukrán gyermekek áthelyezését Oroszországba „szisztematikusan tervezték és szervezték meg” állami politika szerint, és az a nyilvánvaló célja, hogy „megsemmisítse a gyerekeknek az ukrán identitásukhoz fűződő minden kapcsolatát”.

Azt írták, noha nehéz információkat gyűjteni az orosz intézkedésről, 

az ukrán kormány április közepén arról számolt be, hogy több mint 19 384 gyermeket deportáltak Oroszországba, további ezrek sorsa tisztázatlan.

A közgyűlés üdvözölte a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) azon döntését, hogy háborús bűnök vádjával elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök és Maria Lvova-Belova gyermekjogi biztos ellen, és sürgette azok végrehajtását. A közgyűlés továbbá azt kérte, hogy az ENSZ, a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold segélyszervezet bejuthasson Oroszországba, és információkat gyűjthessen az elhurcolt gyermekekről. Ezzel kapcsolatban arra buzdította az államokat, hogy maguk is gyűjtsenek bizonyítékokat az esetlegesen elkövetett bűncselekményekről, köztük a népirtásról.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése végzetül követelte az elhurcolt ukrán gyerekek biztonságos visszaküldését családjaikhoz, valamint a folyamat kitervelőinek és végrehajtóinak elszámoltatására szólított fel.

Forrás

MTI