MTI

India lakossága jelenleg 1 425 775 850 fő.
India lakossága jelenleg 1 425 775 850 fő.


Az ENSZ becslései szerint India megelőzte Kínát, a világ legnépesebb országa lett - számolt be róla hétfőn a The Guardian online kiadása.

A világszervezet szerint ez a legjelentősebb változás a feljegyzések kezdete óta.

Az ENSZ számításai szerint - melyeket számos tényező, köztük a népszámlálási adatok, valamint a halálozási és születési ráták alapján készítettek - India lakossága jelenleg 1 425 775 850 fő, ezzel első alkalommal laknak többen a dél-ázsiai országban, mint Kínában.

Mióta az ENSZ 1950-ben elkezdte a Föld népességének nyilvántartását, ez az első eset, hogy Kína elveszítette az első helyet.

A kínai népességcsökkenés előzménye, hogy évtizedeken át szigorú törvényekkel igyekeztek korlátozni a születésszámot, a többi között az 1980-as években egyre korlátozták a családonként vállalható gyerekek számát, a további gyerekek vállalását bírsággal sújtották.

Kezdetben a törvényekkel hatékonyan tartották kontroll alatt a népesség alakulását, ám a szigorú szabályozás saját sikerének áldozata lett, és mára az ország a gyorsan elöregedő társadalom okozta súlyos problémákkal küzd.

Az egyik gond, hogy mivel hagyományosan a fiúgyerekeknek örültek a családok, az egykézés a lányok számának rendkívüli csökkenéséhez vezetett: jelenleg mintegy 32 millióval több az országban a férfi, mint a nő - írta az Egy gyerek című, a népességszabályozás hatásairól szóló könyvében Mei Fong Pulitzer-díjas újságíró.

A közelmúltban Kínában bevezetett intézkedések, melyekkel arra akarták ösztönözni a nőket, hogy több gyereket vállaljanak, kevés sikerrel jártak, a népesség majdnem 10 százalékkal fog csökkenni a következő két évtizedben az előrejelzések szerint, és az évszázad vége előtt egymilliárd alá esik az ország lakosságának száma.

India népessége eközben 1950 óta több mint egymilliárddal nőtt. Noha csökkenő ütemben, de a növekedés várhatóan folytatódik, és 2064-re a lakosok száma eléri az 1,7 milliárdot. Jelenleg naponta átlagosan 86 ezer baba születik az országban, Kínában mindössze 49 400.

India lakosságának pontos száma nem ismeretes, mivel a pandémia miatt elmaradt a népszámlálás, és Narendra Modi kormányfő még nem jelentette be, mikor kezdik újra.

Forrás

MTI