MTI

Európai Bizottság. Illusztráció
Európai Bizottság. Illusztráció


Előremutató az Európa Tanács (ET) azon döntése, hogy olyan széleskörű nemzetközi egyezményt kíván elfogadni, amely az ukrajnai háborúban elkövetett bűncselekmények elkövetőinek büntetlenségét kívánja elkerülni - jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Strasbourgban hétfőn.

Németh Zsolt, a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) tavaszi ülésszakának első munkanapján, az MTI-nek telefonon nyilatkozva közölte: az Oroszország által elkövetett katonai agresszió veszteségeiről az ET jelentést állít össze.

A jelentés alapján létrehozni kívánt egyezmény megkötése az Európa Tanács negyedik, az izlandi Reykjavíkban, május közepén tervezett csúcstalálkozójának egyik fontos sikere lehet majd - emelte ki.

A politikus arról is tájékoztatott, hogy az ET Miniszteri Bizottsága felkérte a Parlamenti Közgyűlést, fejtse ki álláspontját Koszóvó ET-tagságáról. Szavai szerint ez kockázatot jelent a reykjavíki csúcstalálkozóra nézve, hiszen a Miniszteri Bizottság rendkívül érzékeny, a vasárnap Észak-Koszovóban tartott polgármester-választást követően hozakodott elő a felkéréssel.

"Félő, hogy az Európa Tanács döntése a stabilitás helyett az instabilitást fogja szolgálni. Ahogy félő azt is, hogy a tanács egysége, ami szükséges a negyedik csúcstalálkozó sikerhez, megkérdőjeleződhet" 

- fogalmazott.

Magyarország fontosnak tartja, hogy a Szerbia és Koszovó kapcsolatának rendezését célzó párbeszéd folytatódjon, valamint az előrehaladáshoz minden nemzetközi szereplő hozzájáruljon. Ez az Európa Tanácsra nézve is fontos elvárás - mondta.

A nemzetközi közösség és az Európa Tanács intézkedéseinek a feszültséggel terhelt régió stabilitását kell szolgálnia - tette hozzá Németh Zsolt.

Forrás

MTI