MTI

Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Illusztráció
Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Illusztráció


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fokozottan ellenőrzi az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát április 14. óta.

A NAV csütörtöki közleményében felidézi, hogy egy kormányrendelet alapján egyes Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek csak tranzitszállítmányként haladhatnak át Magyarországon, ezért a NAV Magyarország európai uniós külső vámhatárain és az ország egész területén ellenőrzi az érintett termékek árutovábbítási eljárásait. A folyamatos vámfelügyelet célja, hogy ezek a termékek a magyar piacon ne kerülhessenek forgalomba - tájékoztattak.

Tudatták azt is, hogy az Ukrajnából az EU más tagállamain - elsősorban Szlovákián és Románián - keresztül érkező szállítmányokat mélységi ellenőrzéssel követi nyomon a NAV. A tranzitszállítmányok Magyarországról történő kilépését elektronikus eszközökkel és pénzügyőrök bevonásával is ellenőrzi a hatóság az illegális lerakások megakadályozására.

A NAV országos adószakmai ellenőrzési akciósorozattal is vizsgálja a teljes gabonafeldolgozó- és kereskedő szektor Ukrajnából és más forrásból történő beszerzéseit.

Az ellenőrzéseket az adóhatóság a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) közösen végzi - olvasható a NAV közleményében.

Forrás

MTI