Kárpátinfo hetilap


Megosztás
Magyar Levente kárpátaljai látogatásán. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Elemér
Magyar Levente kárpátaljai látogatásán. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Elemér


Kárpátaljára látogatott Magyar Levente miniszterhelyettes, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki Beregszászon a 4. sz Kossuth Lajos Líceumban Viktor Mikita kormányzóval és Volodimr Csubirkóval, a megyei tanács elnökével együtt arról tájékozódott, hogy miként halad a megyében működő magyar iskolák pedagógusainak felkészítése az új tanévre, amikor is az új oktatási törvénynek megfelelően az 5. osztálytól kezdődően a tantárgyak 20-40 %-át ukrán nyelven tanítják majd. 

Mint Marianna Maruszinec, a Megyei Állami Közigazgatás oktatási főosztályának vezetője elmondta, azoknak az oktatási intézményeknek az irányítói, ahol kisebbségi nyelven, jelen esetben magyarul zajlik az oktató-nevelői munka, vizsgát tesznek ukrán nyelvből. A sikeres teszt eredményeként az illető szertifikátot kap, amely feljogosítja őt az intézmény további vezetésére. Ilyen tanúsítvány megszerzésére kötelezik emellett mindazokat, akik pályázati úton szeretnének valamilyen állást betölteni a kisebbségi nyelven oktató tanintézményekben. A tanúsítványi rendszer bevezetése révén meggátolható, hogy bármelyik intézményvezetőt jogtalanul eltávolítsanak a munkájából.  A főosztályvezető tájékoztatott arról is, hogy felmérték a magyar tannyelvű iskolák pedagógusainak ukrán nyelvtudását, és megállapítást nyert, hogy sok esetben ez a tudásszint nem megfelelő. Ezért áprilistól kezdődően részükre 60 órás tanfolyamot indítanak. 

Az ungvári találkozón bejelentették, hogy összesen Magyarországról 14 autóbusz érkezése várható.
Az ungvári találkozón bejelentették, hogy összesen Magyarországról 14 autóbusz érkezése várható

Marianna Maruszinec szólt az Európai oktatási modell elnevezésű programról, melyet magyarországi és ukrajnai szakemberek közösen dolgoztak ki, s amelyben meghatározták, hogy a különböző osztályokban milyen óraszámban és mi módon tanítsák a magyar, az ukrán, valamint egy világnyelvet. A szakemberek arra is odafigyeltek, hogy a tanmenettervben legyenek olyan tantárgyak (pl. népismeret), amelyek segítik a tanulót az identitás, az anyanyelv megőrzésében.

Babják Edit, a Beregszászi kistérség oktatási osztályának vezetője beszámolt róla, hogy a közigazgatási egységben működő magyar tannyelvű iskolák igazgatói közül immáron négyen rendelkeznek a kellő szintű ukrán nyelvtudást igazoló tanúsítvánnyal. S hogy Bereg-vidéken szintén ezekben a napokban kezdődnek el a magyar iskolák pedagógusai számára szervezett nyelvtanfolyamok.

Magyar Levente látogatásának következő állomásán, Ungváron, Veszprém város ajándékát, hat Mercedes-Benz autóbuszt adott át az ukrán félnek.
Magyar Levente látogatásának következő állomásán, Ungváron, Veszprém város ajándékát, hat Mercedes-Benz autóbuszt adott át az ukrán félnek

 A találkozón mind Viktor Mikita, mind Volodinir Csubirko azt hangsúlyozta, hogy Kárpátalja nemzeti sokszínűségét minden körülmények között meg kell őrizni, hogy a tolerancia, a másik megértése jegyében kell megszervezni mindennapjainkat.

A magas rangú vendégek köszöntésére az iskola tanulói színvonalas műsorral készültek.

Magyar Levente látogatásának következő állomásán, Ungváron, Veszprém város ajándékát, hat Mercedes-Benz autóbuszt adott át az ukrán félnek, amelyet Csernyihiv, Szumi és Harkiv megye közlekedési vállalatai kapnak infrastruktúrájuk fejlesztése céljából. Az ungvári találkozón bejelentették, hogy összesen Magyarországról 14 autóbusz érkezése várható.

Kovács Elemér

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria