MTI

Emmanuel Macron Franciaország elnöke
Emmanuel Macron Franciaország elnöke


Emmanuel Macron francia államfő szerint az Európai Uniónak nem kellene sem az Egyesült Államokat, sem Kínát követnie a tajvani kérdésben.

"A legrosszabb dolog az lenne, ha mi, európaiak azt gondolnánk, hogy követni kéne" a tajvani kérdésben bárkit is, és "alkalmazkodnunk kellene az amerikai ritmushoz és a kínai túlreagáláshoz" - jelentette ki a francia elnök a Les Échos című napilapban vasárnap megjelent interjúban.

A vezető francia gazdasági lap még azelőtt készített interjút Emmanuel Macronnal pekingi látogatásán, hogy a kínai hadsereg szombaton háromnapos hadgyakorlatba kezdett a Tajvani-szorosban, miután a tajvani elnök, Caj Jing-ven az Egyesült Államokban találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval.

A francia elnök "ébredésre" szólította fel Európát.

"A mi prioritásunk nem az, hogy alkalmazkodjunk mások mentetrendjéhez a világ minden térségében" - fogalmazott Emmanuel Macron.

A francia elnök pénteken Pekingben tárgyalt a tajvani kérdésről Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

"A megbeszélés tartalmas és őszinte volt" a két fél között "a térség feszültségeinek felhalmozódásáról"

 - tudatta a francia elnöki hivatal.

Emmanuel Macron szerint Európa feladata a "stratégiai autonómiájának" a megalkotása, s ezért az interjúban óva intett a Kína és Egyesült Államok közötti kétpólusú ellentét felgyorsulásától, amely miatt "sem idő, sem pénzügyi eszközök nem maradnak a stratégiai autonómia" létrehozására.

"Vazallusokká válunk, miközben lehetnénk a harmadik pólus, ha marad néhány évünk megalkotni azt"

 - mondta a francia elnök. 

"Paradoxon lenne, hogy éppen akkor, amikor egy valódi európai stratégiai autonómia alapjait helyezzük el, elkezdenénk az amerikai politikát követni, pánikszerűen"

 - tette hozzá.

A francia elnök üdvözölte, hogy az Európai Unión belül "megnyerte az ideológiai csatát". "Mondhatnánk, hogy öt éve az európai szuverenitás még nem létezett" - vélekedett. 

Szorgalmazta az európai "védelmi politika megerősítését", valamint "a nukleáris és a megújuló energiák érdekében folytatott küzdelem felgyorsítását".

Forrás

MTI