Kárpátinfo hetilap


Megosztás


A szőlőtermesztés kultúrája Európában többezer éves múltra tekint vissza. Az idők során több ezer Vitis vinifera, azaz nemes európai szőlőfajta született, melyek sajnos nagyon érzékenyek az Amerikából behurcolt szőlőbetegségekre és kártevőkre, ezért manapság már növényvédelem nélkül sajnos lehetetlen egészséges szőlőtermést produkálni. Ezzel a publikációval szeretnék segítségére lenni a hobbi és profi szőlőtermesztő gazdáknak, hogy időben felkészüljenek a szőlő növényvédelmének kihívásaira és a lehető legcélszerűbb növényvédelmet alkalmazzák.

A növényvédelmet minden esetben a szőlő vegetációs fázisához kell igazítani és nem a naptári dátumhoz, mivel az egyes évjáratok között több hét különbség is szokott lenni a szőlő fejlődési ütemében. A továbbiakban ezért a vegetációs fázisok szerint fogom feltüntetni a védekezés optimális időpontját.

Az első védekezést a kihajtás után, 5-10 cm hajtáshosszúság idején ajánlott elvégezni. Ekkor a szőlőlevélatkák és a lisztharmat ellen védekezünk elsősorban, amihez vízoldható kén (Thiovit Jet, Microthiol Special, Kumulus) vagy olajos kén (Nevikén Extra, Vegesol) készítményt használunk. Ha indokolt, akkor esetleg szerkombinációt is alkalmazhatunk, például a vízoldható kénhez teszünk még Folpánt, vagy Poliramot, esetleg speciális atkaölő szert (Vertimec, Envidor, Flumite) is keverhetünk hozzá, ha erős atkainvázió várható. Az előző meleg év és az enyhe tél kedvező az atkák és a lisztharmat felszaporodására, ezért az első kezelést semmiképpen ki ne hagyjuk, hanem nagyon alaposan és időben végezzük el!

A második védekezés az intenzív hajtásnövekedés fázisában van, amikor a hajtások elérték a 40-50 cm hosszúságot. Ilyenkor a szőlőtripsz, a szőlőmolyok, a lisztharmat és más egyéb gombás betegségek ellen kell védekezni. A védekezéshez úgy válasszuk meg a szereket, hogy azok a mellékhatásaikban átfedjék a lehetséges kár- és kórokozók körét. A lisztharmat ellen itt már ajánlatos a vízoldható kén mellett felszívódó hatású szert is alkalmazni. Néhány példa a szerkombinációra: Topas+Thiovit Jet+Polyram+Vertimec, vagy Folicur Solo+Microthiol Special+Folpan+Spin Tor.

A harmadik kezelés közvetlenül a szőlő virágzása előtt esedékes. Ez az egyik legfontosabb védekezési időpont, mivel ilyenkor az összes szőlőkártevő és -betegség lesben áll, és ha kedvezőek a környezeti feltételek, akkor azonnal támad. Mivel a leghatékonyabb védekezés, ha megelőzzük a bajt, ezért jobb, ha nem várjuk meg az első tüneteket, hanem az előző időszakok tapasztalatai alapján idejében és megelőző jelleggel védekezünk. Ha bóros lombtrágyát is szeretnénk alkalmazni, akkor a ként kivesszük a kombinációból. Csapadékos időjárás esetén a szőlőperonoszpóra ellen már inkább felszívódó hatású szert érdemes használni a tankkombinációban. Például: Enervin+Serkadis+Kumulus+Luzindo, vagy Acrobat MZ+Thiovit Jet+Folicur Solo+Spin Tor.

A negyedik kezelés az elvirágzáskor aktuális, amikor a bogyókötődés időszaka van. Ez a legkritikusabb védekezési időszak! Mostantól a lisztharmat és peronoszpóra mellett a feketerothadás és a szürkepenész ellen is védeni kell a szőlőt, valamint a tripszek és molyok mellett a szőlőkabóca ellen is hatásos rovarölő szert ajánlott választani a tankkeverékbe. Ebben az időszakban a legjobban az alábbi kombinációkkal védhetjük meg a szőlőnket:  Cabrio Top+Folicur Solo+Switch, vagy Collis+Pergado F+Chorus.

A következő (ötödik) kezelés a sörétszem és a zöldborsó közötti bogyónagyság stádium idején esedékes, ami nem több mint 10 napra legyen az előző kezeléstől. Ebben a stádiumban a legtöbb kárt az utóbbi időben a feketerothadás (Guignardia) okozza, mely először barna foltként jelenik meg a levélen és a bogyón, majd a teljes fürt bogyói feketére mumifikálódnak végül. Még a direkttermő amerikai szőlőfajták (Izabella, Elvira) is érzékenyek erre a betegségre. A feketerothadás mellett a lisztharmat és a peronoszpóra továbbra is veszélyes a fejlődő bogyókra, ezért még felszívódó szereket használunk. A legjobb védelmet az alábbi kombinációktól lehet remélni: Dynali+Delan Pro+Kumulus, vagy Cabrio Top+Topas+Thiovit Jet.

A hatodik kezelés szintén nagyon fontos! Különösen a szürkepenészes rothadás és a feketerothadás ellen kell megválasztani a szereket, de a lisztharmat is nagyon aktív még a nyár közepén, ezért olyan szert kell választani, ami mindegyik betegség ellen kellően hatékony. A legjobb választás ilyenkor: a Collis+Pergado F+Thiovit kombináció, de hasonlóan jó a Dynali+Switch+Curzate F+Kumulus.

Kabócák és molyok ellen mindkét kombinációhoz tehetünk még Luzindo-t, vagy Spin Tort.

A fürtzáródás után már a zsendülés következik, amikor a bogyók már nem lesznek tovább fogékonyak a járványos gombás betegségekre, ezért már csak a lombozat egészségét igyekszünk fenntartani, amihez zömmel kontakt hatású, réz és kén hatóanyagú szereket használunk, illetve a zöldmunkákkal szellős lombfalat és fürtzónát tartunk fenn. Érésig még egy-két permetezést lehet betervezni az alábbi kombinációk valamelyikével: Bordói lé+Kén Neo SC, Champion WG+Thiovit Jet, Nordox 75 WG+Microthiol Special, Cuproxat FW+Microthiol Special.

Esős augusztus esetén a fiatal lombozatot peronoszpóra ellen, a rothadásra érzékeny fajták fürtjeit pedig botritisz ellen külön védeni szükséges, amihez felszívódó szereket is kell használni. A peronoszpóra ellen ilyenkor Curzate R, vagy Pergado C kell a kontakt réz helyére. A botritisz ellen, indokolt esetben, a termésérés kezdetén külön kezelést kell alkalmazni, amit csak a fürtzónára irányítunk, és speciális szürkepenész elleni szereket használunk hozzá, mint például: Switch, Teldor, Cantus.

A növényvédő szerek dózisának helyes megállapításáról, a lombtrágyák és más bioaktív készítmények használatáról, valamint a permetlékészítésről és a permetezéssel kapcsolatos egyéb szakmai apróságokról a következő publikációban fogok majd bővebben írni.

Barkaszi Ferenc 
falugazdász, szaktanácsadó-agrármérnök (KMVSZ)