Origo
Megosztás
Véletlenül bukkantak az ezer érmét rejtő kincsre a termőföldben
ermek.jpg


Kerámiaedénybe rejtett, gazdag kincsre bukkantak a kutatók a lengyelországi lublini vajdaságban, Zaniówka falu közelében. A felfedezést Michał Łotys tette, aki a termőföldet vizsgálta fémdetektorával a véletlenül a talajba került mezőgazdasági eszközök darabjai után kutatva.

Michał Łotys azonnal értesítette a Lublini Tartományi Műemlékvédelmi Hivatalt (WUOZ) a műemlékek védelméről és gondozásáról szóló, 2003. július 23-i törvény értelmében. Lengyelországban ugyanis tilos amatőr műtárgykutatást végezni fémdetektor segítségével (akár kereskedelmi, akár személyes használatra), kivéve, ha a helyi hatóságok engedélyt adtak rá, illetve minden leletet be kell jelenteni, amely az állam tulajdonába kerül, írja a HerigeDaily online tudományos portál - írja az origo.hu.

A régészek vizsgálata azt sugallja, hogy az érméket szándékosan helyezték el egy kerámia edényben, altalaj rétegében, amely 1000 koronát és litván schillinget tartalmaz a 17. századból. 

A teljes készlet súlya 3 kilogramm, és az üvegben lévő, tömörített érmék rétegeiből, 115 mezőgazdasági tevékenység során szétszórt érméből, valamint 62 erősen oxidált érméből és több szövetdarabból áll.

Hogy miért temették el szándékosan a kincset, az még nem derült ki. Szakemberek szerint 

a felhalmozott érmék a "nyugtalanság jelzőinek" tekinthetők, amelyeket gyakran konfliktusos időszakok miatt, vagy pénzügyi biztonság céljából temettek el akkoriban.

A 17. században a régió a Lengyel-Litván Nemzetközösség része volt, amely 1655-ben orosz-kozák, 1656-ban pedig svéd inváziók sorozatának volt kitéve – ezt az időszakot gyakran „özönvíznek" is nevezik.

A kincsestárat a további tanulmányozás céljából a Dél-Podlasiai Múzeum Régészeti Osztályára, Biała Podlaska városába szállították.Forrás