Bien.hu

Megosztás


A jógának megnyugtatónak kell lennie, ehhez pedig hozzátartozik a tiszta környezet és felszerelés is, hiszen egy kutatás szerint a matracon akár százezer különböző mikroorganizmus is boldogan éldegél. A lefelé néző kutya félelmetesebb pózzá válhat, amikor a koszos szőnyeg irányába engeded az arcodat. Szerencsére számos tisztító megoldás áll rendelkezésedre, amivel leszámolhatsz a jógamatracon tanyázó baktériumokkal.

Miért kell kimosni a jógaszőnyeget?

Ha saját jógamatracod van, mégis miért kéne rendszeresen tisztítani? Végül is, ha otthon használod, és nem félsz egy kis izzadságtól, akkor miért baj, ha kimarad a mosás? A jógamatracon összegyűlt izzadság és a szennyeződés hatására kevésbé tapad a szőnyeg és mindez le is rövidítheti annak élettartamát. A Velscope arra is felhívja a figyelmet, hogy a bőrnek sem kedvező egy ilyen környezet. A szőnyegen felhalmozódott elhalt bőr és szennyeződés eltömítheti a pórusokat, és pattanások kialakulásához vezethet. Mindez hatványozódik, amennyiben nem csak otthon használod a matracot, hanem konditeremben vagy szabadtéren is - írja a bien.hu.

Milyen gyakran kell megtisztítani a jógamatracot?

Érthető, hogy nem akarod, hogy a feszültség-levezető rutinod hatalmas házimunka forrássá váljon, de a kiábrándító válasz az, hogy... gyakrabban kellene tisztítani, mint gondolnád. A SELF interjújában a szakértők azt javasolták, hogy minden egyes használat után töröld le a jógaszőnyegedet. Ha nem a sajátodon edzel, akkor érdemes a jóga előtt és után is letörölni a biztonság kedvéért. Ezen kívül havonta egyszer alaposan tisztítsd meg, hogy elkerüld a pattanások kialakulását. Nem kell aggódnod, ugyanis szerencsére a jógafelszerelések tisztántartása olyan egyszerű, mint a gyerekpóz.

Természetes tisztítószerek, amiket használhatsz

Ahogy a meleg víz és a szappan eltávolíthatja a kórokozókat a kezedről, úgy a jógaszőnyeget is megtisztíthatod a lerakódott szennyeződésektől ezzel a kombinációval. Csak egy nedves törlőkendőre van szükséged ahhoz, hogy megtedd az első lépést az egészségesebb edzés felé. Ha kicsit többre vágysz, a Healthy Maven receptjét otthon is elkészítheted. A vizet párosítsd csodamogyoróval (witch hazel), valamint levendula, borsmenta, teafa és citrom illóolajával, így isteni illata is lesz. Az erős vegyszerekkel érdemes vigyáznod, ugyanis a bennük lévő nagy teljesítményű összetevők elkoptathatják a szőnyeg felületét és emiatt gyakrabban kell majd cserélned.

A jógaszőnyeg gépi mosása

A legjobb, ha a kézi mosás funkciót vagy a kímélő programot választod ebben az esetben. Mindig fontos betartani a címkén található utasításokat, hogy elkerüld az esetleges kopást. Kerüld a fehérítő használatát és amikor lejárt a gép, akaszd ki valahova a szőnyeget, hogy megszáradjon. Hagyd teljesen megszáradni a matracot a következő használat előtt, ugyanis a nedvesség táptalaja a baktériumoknak, így ha nem szárad meg teljesen, akkor kezdheted az egészet elölről.

A gőztisztítás is működik?

A gőztisztítás egy hihetetlenül hatékony módja annak is, hogy jógaszőnyeged makulátlan legyen. A gőztisztítók nagy teljesítményű hőt állítanak elő, így nem kell gyakran speciális tisztítószereket vásárolnod. A gőz által termelt hő elég erős ahhoz, hogy eltüntesse a baktériumokat és feloldja a szennyeződéseket, illetve áthatol a szőnyeg felületén, és alaposan megtisztítja a jógaszőnyeget a mélyebb szennyeződésektől is.

A jógaszőnyeg megfelelő tárolása

Most, hogy a jógaszőnyeg-tisztítás szakértőjévé váltál, van még néhány tipp, amit tudnod kell, hogy a felszerelésed tökéletes állapotban legyen minden alkalommal, amikor előveszed. Tudtad, hogy a jógaszőnyeg tárolásának módja is hatással lehet annak tisztaságára és élettartamára? Annak ellenére, hogy vannak speciálisan erre kifejlesztett akasztók, a legjobb, ha gondosan feltekered és közvetlen napfénytől, portól, valamint víztől védett helyen tartod a következő edzésig.Forrás