Kárpátinfo hetilap


Megosztás


Vasárnap kora délután élénk érdeklődés mellett zajlott le a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Járási Szervezetének (KMKSZ BJSZ) tisztújító közgyűlése. Az eseményre a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében került sor, és a 63 delegált közül 55 küldött vett részt rajta. A közgyűlést megtisztelte jelenlétével Bacskai József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja.

A fórum megnyitásaként Babits Mihály: Húsvét előtt című versét Gáti Oszkár tolmácsolásában hallgathatták meg a résztvevők, majd nemzeti imánk, a Himnusz eléneklését követően a jelenlévők egyperces néma főhajtással adóztak az elhunyt tagtársak, illetve a több mint egy éve tartó háború áldozatai előtt.

A napirendi pontok elfogadását követően Sin József, a járási szervezet elnöke beszámolójában nemcsak az elmúlt három év történéseiről beszélt, de visszatekintett a KMKSZ 1989-es megalakulására is. ,,Felnőttünk! 34 évesek vagyunk, felnőtt egy nemzedék 1989 óta, s tisztesen őszülnek azok, aki 1989-ben elvállalták azt a feladatot, hogy a kárpátaljai magyarság megmaradásáért folytatott harcot megvívják. Az elmúlt évtizedekben sokan elmentek biztonságosabb és csendesebb közegbe, de mindig jöttek helyettük újak, és ennek így is kell lenni, hisz jövőnkről, megmaradásunkról van szó” – mondta bevezetőjében.

Elmondta, a KMKSZ legtöbb településsel, és legnagyobb taglétszámmal bíró beregszászi járási szervezete a háború és gazdasági válság okozta problémák miatt az elmúlt egy éves időszakban közel ezer fővel csökkent, és jelenleg 8641 főt számlál. A több mint egy éve tartó háború árnyékában nehéz fejlődésről és eredményességről beszámolni, mint mondta, ehhez mindenképpen arra lenne szükség, hogy az ismert okok miatt a régiót huzamosabb ideje elhagyó honfitársaink térjenek végre haza, és ismét szülőföldjükön éljék meg magyarságukat.

Sin József beszámolójában szót ejtett a háború elől menekülőknek nyújtott támogatásokról, amelyekből nemcsak a Beregszászi járás kistérségei, de a magyar kormány segítségnyújtása révén az érdekvédelmi szervezet is kivette a részét. Beszélt arról, hogy a nehézségek ellenére a főiskola, az egyházi líceumok és a KMKSZ által támogatott többi intézményeink is eredményesen működnek. Mint mondta, az érdekvédelmi szervezet anyagi téren is komoly összegekkel támogatja a Beregszászi járás kistérségeit, mivel a magyar kormány által nyújtott szociális támogatások személyi jövedelemadója is helyben landol. Ezeknek a forrásoknak köszönhetően a Beregszászi kistérség 6 millió 764 ezer hrivnyával, a bátyúi 1 millió 665 ezerrel, a mezőkaszonyi 1 millió 415 ezerrel, a nagybégányi 1 millió 192 ezerrel, a Nagyberegi kistérség pedig közel 1 millió hrivnyával egészíthette ki a közelmúltban a költségvetését.

Az előttünk álló feladatokról szólva, Sin József annak a reményének adott hangot, hogy remélhetőleg megáll az elvándorlás folyamata, megőrizhetjük Beregszász magyar jellegét, és a már eddig is sikeresen működő intézményrendszerünket. Persze mindehhez a béke lenne a legfontosabb feltétel, amihez most elég messze állunk…

Az elnöki beszámolót követő hozzászólók közül Huszár Péter, a Beregszászi Városi Tanács KMKSZ-frakciójának tagja a 14 települést magába foglaló Beregszászi kistérség működéséről beszélt, Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke a kitartás fontosságát emelte ki, míg Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke az idei év szeptemberétől érvénybe lépő oktatási törvény veszélyeire hívta fel a figyelmet a Kárpátalján működő közel száz magyar iskola számára.

A jelenlévők megfelelőnek minősítették a KMKSZ BJSZ munkáját, majd a nyílt szavazás formájában megtartott tisztújítás során a küldöttek egyöntetűen Sin Józsefnek szavaztak bizalmat az elkövetkező hároméves időszakra, akinek a munkáját Farkas-Kordonec Gabriella alelnökként, Juhász Edina pedig ügyvezető alelnökként segíti majd. 
Miután az újraválasztott elnök ismertette a kilenc fős elnökség és a 17 fős nagyválasztmányi tag névsorát, sor került az ellenőrző és fegyelmi bizottság megválasztására.

A közgyűlés végén kisebb ünnepségre került sor. Elismerésben részesült az alapszervezeti elnökként a helyi magyarságot 20 éve szolgáló halábori Kádár Szilvia, az asztélyi Nagy Anna, illetve a tiszacsomai alapszervezetet immáron negyedszázada vezető Rác János. A beregszászi Majorosy Gizella pedig azért kapott elismerést és virágot, mivel az elmúlt év során 1700 kg kenyérnek való gabonát sikerült gyűjtenie a Magyarok Kenyere program támogatásaként.

A KMKSZ BJSZ tisztújító közgyűlése a Szózat eléneklésével ért véget.

(jakab)

Galéria