Kárpátinfo hetilap


Megosztás


A Matematikában Tehetséges Gyermekekért (MATEGYE) Alapítvány által meghirdetett, Kecskemétről induló országos matematikaversenyt 1990 óta rendezik meg. Indulói a magyarországi és a határon túli magyarul beszélő 2–12. osztályos tanulók lehetnek. 

A Beregszászi Magyar Gimnázium (ma Beregszászi Bethlen Gábor Líceum) Balázsi Borbála matematikatanár vezetésével szinte a kezdetektől fogva bekapcsolódott abba, majd Rubec Zsuzsanna vette át a főszervező feladatát. Mint sok más jó kezdeményezést, ezt is felkarolta a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, így még szélesebb körben tudják meghirdetni a versenyt Kárpátalján is. Az eredményhirdetésre és díjátadóra – melyre korosztályonként a verseny első tíz helyezettjét és tanáraikat hívták meg – március 24-én a Beregszászi Bethlen Gábor Líceumban került sor. 

Szabó Árpád igazgató köszönetet mondott a pedagógusoknak, akik ebben a háborús helyzetben is helytállnak és felkészítették tanítványaikat. Megköszönte a diákoknak is a részvételt, illetve gratulált a legjobb eredményt elérőknek.  

A támogatók nevében Sarkadi Gábor, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja elmondta, hogy a magyar kormány kiemelten segíti a határon túli magyar közösségek anyanyelvi oktatását, s nem csupán intézményesen, de különböző programokat is szervez számukra, ilyen többek között a Zrínyi Ilona Matematikaverseny is. A diplomata további szorgalmas tanulásra biztatta az ifjú matematikusokat, kiemelve, hogy a megszerzett tudást soha senki nem veheti el tőlük. 

Zrínyi Ilona ezer szállal kötődik vidékünkhöz. Az ő kitartása, küzdőszelleme példát mutat nekünk is. A matematikában is szükség van bátorságra, kitartásra, az „akkor sem adom fel” hozzáállásra, fogalmazott Szilágyi Lajos, a KMPSZ alelnöke, aki köszönetet mondott a Bethlen Líceum vezetésének, hogy felvállalták a verseny megszervezését és lebonyolítását, illetve a pedagógusoknak, hogy a gyermekek istenadta tehetségéhez hozzáteszik a tudásukat.

Tóth Győző, a KárpátHáz civil szervezet ügyvezetője egykori gimnazistaként, a Zrínyi Ilona Matematikaverseny akkori győzteseként szólt a résztvevőkhöz, aki arra kérte a versenyzőket, hogy tudásukkal a kárpátaljai magyarságot erősítsék, szolgálják. 

Számomra a matematika mindig is az alázat legnagyobb iskolája volt. Leginkább a hihetetlenül nehéz matematikai problémák miatt értékes. A matematikai Himalájára elképesztően nehéz feljutni, drága árat is fizetünk érte, de az igazság az, hogy ha elérjük a csúcsot, akkor onnan fantasztikus kilátás vár ránk/rátok, fogalmazott köszöntőjében Rubec Zsuzsanna. Aki köszönetet mondott az idei verseny támogatóinak: Orosz Ildikónak, a KMPSZ elnökének, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának és Beregszászi Konzulátusának, Péter Csaba megyei képviselőnek, a Beregszászi Bethlen Gábor Líceum vezetőségének.

A köszöntéseket követően sor került az eredményhirdetésre és a díjátadóra. Hosszú lenne mintegy száz nevet felsorolni, így ezúttal csupán minden korosztály első helyezettjét nevezzük meg: Kurmai Kende (2. oszt.), Lőrincz Lili (3. oszt.,), Karmacsi Hanna (4. oszt.), Molnár Liliána (5. oszt. Nagydobronyi Református Líceum), Jakab Emma (6. oszt., Beregszászi Bethlen Gábor Líceum), Olasz Ákos (7. oszt., Beregszászi Horváth Anna Gimnázium), Sütő Botond (8. oszt., Beregszászi Bethlen Gábor Líceum), Kiss Erik (9. oszt., Beregszászi Kossuth Lajos Líceum), Popovics Zente (10. oszt., Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola),  Sütő Zsombor (10. oszt., II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziuma), Nagy Natália (11. oszt., Beregszászi Bethlen Gábor Líceum és Madár Patrik (11. oszt., II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziuma). Az 5–11. osztályok első helyezettjei képviselik Kárpátalját az országos döntőben, amit Kecskeméten szerveznek meg április 21-én, de a kárpátaljai résztvevők az ismert okok miatt idehaza írják meg dolgozatukat, amit beszkennelve küldenek el.  

A szervezők jutalmazták a csapatverseny nyerteseit, a legsikeresebb iskolákat, a díjazottak tanárait is, illetve külön díjazták a legeredményesebb tanárokat. Álljon itt az ő nevük is: Bárdos Viktória, File-Kovács Erika, Jakab Enikő, Nagy Zsuzsanna, Szilágyi Lajos.

Az alkalmat a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola harmonikatriójának játéka tette igazán felemelővé.

Kovács Erzsébet