Bien.hu

Megosztás


Régóta tudjuk, hogy a természet gyógyító erejű – és itt nemcsak a gyógynövényekre gondolunk, hanem arra is, hogy már a természetközeliség is segíthet a rosszkedv, enyhe depresszió, vagy szorongás elűzésében. Szakértők most meghatározták, mi az a minimum mennyiség, amire törekedni kéne, ha jobban szeretnéd érezni magadat.

Húsz perc – a Michigani Egyetem Környezetvédelmi Iskolájának kutatása szerint ennyi időre van minimum természetközeli környezetben szükségünk ahhoz, hogy a pozitív hatásokat élvezhessük. A Frontiers in Psychology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt állítja, hogy ez a húsz perc már elég hatékony a testi-lelki problémák enyhítésére. Bár alapvetően az is elmondható, hogy minél több időt tölt az ember a természetben, annál jobban érzi majd magát - írja a bien.hu.

Nem újkeletű gyógymód

Sokszor „természetpirulának” is szokták hívni azt, amikor az orvos – vagy a gyógyszeres kezelés mellé, vagy esetleg utána, nagyon ritkán helyette – azt írja fel a betegnek, hogy töltsön minél több időt a természetben. Ez itthon ugyan viszonylag ritka eshetőség, az Egyesült Államokban azonban gyakoribb, legtöbbször stresszkezelésre, vagy kiegészítő kezelésként más betegségekre ajánlják.

„Tudjuk, hogy a természetben eltöltött idő csökkenti a stresszt, de eddig nem volt tiszta, pontosan mennyi időre van szükségünk ahhoz, hogy a pozitív hatásokat érezzük. A kutatásunk kimutatta, hogy a kortizolszint csökkentésében, azaz a stressz enyhítésében a leghatékonyabb időintervallum a húsz perc lehet, egy 20-30 perces természetközeli séta például már tökéletes megoldás.”

A kutatáshoz a szakértők összesen 36 nagyvárosi embert kértek meg arra, hogy töltsenek el legalább tíz percet a természetben minden nap, 8 héten keresztül. A természetet nem határozták meg túl szigorúan: egy kisebb park is megfelelt. A lényeg az volt, hogy a résztvevőknek természetközeli élményük legyen. Minden két hétben a kutatók nyálmintát vettek a résztvevőktől, és megmérték a segítségével az alanyok stresszhormon-szintjét, azaz a kortizol mennyiségét, méghozzá a természetjárás előtt, és közvetlenül utána is.

Izgalmas eredmények

A kutatás során kiderült, hogy húsz percnyi természetközeli élmény már segített a kortizolszint jelentős csökkentésében. A 20-30 perces időintervallum volt a leghatékonyabb, ezután ugyanúgy folytatódott a csökkenés, csak már visszafogottabb tempóban. Egy korábbi brit kutatás is hasonló eredményre jutott a témában. Ez azt mutatta ki, hogy heti 2 órányi természetközeliség képes csökkenteni a stressz szintjét. Míg az amerikai kutatás tudományos szempontból nagyon kevés résztvevővel zajlott, a brit már 20 ezer ember bevonásával készült el.

Nem ez volt az első

Egy másik kutatás, amit az International Journal of Environmental Health Research tudományos folyóiratban publikáltak, azt mutatta ki, hogy nem muszáj mozogni sem ahhoz, hogy a természet pozitív hatását érezzük. Így kizárható, hogy tulajdonképpen a mozgás, az edzés pozitív hatása a stresszcsökkentő. Ez a kutatás azt mutatta meg, hogy az is bőven elég, ha valaki egy padon ül, amíg az természetközeli környezetben történik. Az Alabamai Egyetem kutatása 94 résztvevő bevonásával készült, ami tudományos szempontból még mindig nem perdöntő, de a többi, a témában készült kutatással együtt már fontos tendenciát mutat.

A problémával egyébként érdemes többet foglalkozni, mert a nagyvárosi környezet egyre inkább elveszi az emberektől a lehetőséget a természetközeli élményektől. Ezért fontos, hogy aki megteheti, tudatosan keresse a lehetőséget arra, hogy minden nap legyen egy kicsit természetben – még akkor is, ha az a kicsi csak 20 percet jelent.Forrás