MTI

Megosztás


Az utóbbi hetek bankcsődjei nem jelentenek rendszerszintű pénzügyi válságot és nem fenyegetik recesszióval a német gazdaságot - jelentette ki Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter egy keddi nyilatkozatában.

A Zöldek politikusa a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak azt mondta, hogy a legutóbbi nagy válságban, az amerikai Lehman Brothers befektetési bank 2008-as csődje után az európai pénzügyi rendszer működésének szabályozásában "sok jó döntést hoztunk, amelyek most kifizetődnek".

Az európai bankrendszer a döntések hatására stabil, és a válságtűrő képességét erősítő szigorúbb tőkekövetelmények révén jóval nagyobb tartalékokkal rendelkezik, mint akkoriban.

Ezért "ma nem vagyunk rendszerszintű pénzügyi válságban", ugyanakkor látható, hogy Svájcban és az Egyesült Államokban "egyes bankok problémákkal küzdenek", de ezeket várhatóan a rendszeren belül, külső segítség nélkül lehet kezelni - fejtette ki az alkancellár.

Hozzátette, hogy a svájci Credit Suisse bank megrendülése és az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje nem fenyegeti recesszióval a német gazdaságot, de az Európai Központi Bank (EKB) kamatemeléseinek a beruházásokra gyakorolt hatása lassíthatja a növekedést.

A svájci jegybank csütörtökön 50 milliárd frank értékű sürgősségi hitelkeretet nyitott meg a Credit Suisse számára, vasárnap pedig bejelentette, hogy az SVB csődjének hatására megrendült bank egy nagyszabású - 200 milliárd frank értékű jegybanki likviditási támogatásból és kilencmilliárd euró értékű állami garanciavállalásból álló - mentőcsomag révén az UBS-hez kerül, amely mindössze hárommilliárd frankot fizet riválisáért.

Az UBS és a Credit Suisse egyesülése a második legnagyobb európai bankfúzió 2008 óta. Az egyesüléssel egy globális jelentőségű, ötezermilliárd dollárnyi eszközt kezelő pénzintézet jön létre.

Az SVB pánikszerű betétkivonás hatására, március 10-én vált fizetésképtelenné. A kaliforniai bank 210 milliárd dolláros eszközállományával a 16. volt az Egyesült Államok bankjainak nagyság szerinti rangsorában. A feltörekvő informatikai vállalkozások finanszírozására szakosodott pénzintézet összeomlása a második legnagyobb bankcsőd az amerikai pénzügyi rendszer történetében, és a legnagyobb a 2008-as válság óta.Forrás

MTI