Kárpátinfo hetilap


Megosztás


Magyarország Beregszászi Konzulátusa képzőművészeti kiállítással és a Rezeda Folkműhely növendékeinek előadásával méltatta az 1848‒49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóját. 

A külképviselet Munkácsy Mihály Kiállítótermében Molnár-Friedrich Szilvia köszöntötte az egybegyűlteket, majd Gyebnár István misszióvezető osztotta meg ünnepi gondolatait. Mint mondta, 1848 tavasza nagy reményekkel köszöntött azokra, akik hitték, hogy a hosszú elnyomás időszaka után jönnie kell egy igazabb és szabadabb világnak. 175 év választ el bennünket 1848 hőseitől, de a szabadságvágy, a függetlenség, bátorság, hazaszeretet eszméje melletti határozott kiállás semmit sem változott. A magyar kormány fontos célja, hogy segítse a magyar nemzeti azonosságtudat megerősítését, a magyarság kulturális, nyelvi értékeinek megőrzését, és támogassa a magyarság szülőföldjén való boldogulását. A diplomata hangsúlyozta: célkitűzésük, hogy hosszú távon tudjanak dolgozni a kárpátaljai magyarság megmaradásáért, és ebben jelentős szerepet játszanak a Kárpátalján alkotó művészek, akiknek teljesítménye az anyaországban is elismert.

Gyebnár István röviden szólt a kárpátaljai képzőművészet történetéről, megemlítve, hogy vidékünk több híres művésszel ajándékozta meg a világot. Ilyen volt Munkácsy Mihály, Mendlik Oszkár, Révész Imre, Endrédy György, Boksay József, Erdélyi Béla. Mint mondta, a helyi festőművészek alkotásai a kárpátaljai hagyományokból építkeznek. A sokszínű és gazdag táj, az ott élő emberek kimeríthetetlen ihletforrást jelentenek számukra. A diplomata – aki maga is alkotó művész – meggyőződése, hogy a kárpátaljai képzőművészek tudásuk, tehetségük átadásával hozzájárulnak a kárpátaljai magyar kultúra fenntartásához, a művészgenerációk kineveléséhez.

A tárlaton kárpátaljai magyar és ukrán festőművészek – Magyar László, Erfán Ferenc, Soltész István, Kopriva Attila, Villasek Tibor, Szerhij Biba, Borisz Kuzma, Habda László, Klisza János, Jurij Selevickij, Ihor Lucenko – különböző technikával készült, változatos tematikájú alkotásait tekinthették meg az érdeklődők.

Ezt követően a beregszászi Rezeda Folkműhely néptáncegyüttese Szilágysági regrutabál című ünnepi műsorát láthatták, amelyben a március 15-éhez fűződő toborzó szokások, énekek és regruta hagyományok is megelevenedtek. Az együttes művészeti vezetői Várady Enikő és Orosz Péter.

A Tisztelet a kárpátaljai festőknek című kiállítás Magyarország Beregszászi Konzulátusán előzetes egyeztetést követően április 7-ig látogatható.

Sz. J.

Galéria

Galéria

Galéria