Kárpátinfo hetilap


Megosztás
2,5 millió forint értékű adomány öt kárpátaljai oktatási-nevelési intézménynek
2,5 millió forint értékű adomány öt kárpátaljai oktatási-nevelési intézménynek


A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) a háború kitörésének első napja óta támogatja nemcsak a Magyarországra érkező menekülőket, hanem a Kárpátalján maradókat is. Az MRSZ ez idáig több mint 1000 tonna adománnyal segített, melyből 600 tonnát juttatott el Kárpátaljára. Összesen 29 helyszínen nyújtott állandó ellátást, és több mint 200 ezer embernek segített 4700 önkéntesével. 

Március 2-án egy 2,5 millió forint értékű adománnyal érkezett, hogy kárpátaljai oktatási-nevelési intézményeket segítsen áramfejlesztőkkel, gáztűzhelyekkel és higiénés eszközökkel. Az átadóra a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán került sor, ahol Orosz Ildikó elnök a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség nevében mondott köszönetet az MRSZ-nek. 

Az elnök asszony a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy még az elmúlt évben, amikor megkezdődtek az áramszünetek, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnökségének és az iskolák, óvodák vezetőinek közreműködésével felmérték az oktatási-nevelési intézményekben a helyzetet, mi szükséges ahhoz, hogy legyen fűtés, világítás és működjön a konyha. Ennek fényében fordultak a magyarországi szeretetszolgálatokhoz, akik az orosz-ukrán háború kitörése óta támogatták Ukrajnát, Kárpátalját. A sokrétű segítségnek köszönhetően reményen felül sikerült megoldani a problémákat, nyilatkozta Orosz Ildikó. A mostani adománynak köszönhetően újabb öt intézmény nézhet reménykedve a jövőbe, mert ha újabb áramszünetek lennének is, ezek az eszközök stabilitást, biztonságot nyújtanak a munkához. 

Katona Viktória, az MRSZ ügyvezető-helyettese elmondta, hogy a KMPSZ vezetésétől decemberben kapták meg a segítségkérést, s mostanra sikerült beszerezni azokat az eszközöket, amiket igényeltek. Többkörös egyeztetés után ezúttal a somi óvodát, illetve a nagybégányi, sárosoroszi, eszenyi és a nagygejőci iskolát támogatják aggregátorokkal, gáztűzhelyekkel, s mellé higiénés eszközöket is hoztak. Katona Viktória kiemelte: a szeretetszolgálat nevében nem véletlenül nem a magyarországi, hanem a magyar szó szerepel, mert ez jelzi, hogy egy nemzetrész tagjai vagyunk a Kárpát-medencében, s határon átívelő szeretettel próbáljuk Krisztus jó eszközeként megjeleníteni azt a szeretetet, amit tőle magától tanultunk. Ebből a szeretetből akarunk adni azoknak, akik ma nyomorúságban és nehézségben élnek. Az utóbbi időben azonban nem csupán a nemzettesthez tartozó magyar testvéreknek nyújtottunk segítséget, hanem mindazoknak a háború elől menekülő belső-ukrajnai embereknek is, akik itt találtak otthonra ebben a nehéz és ínséges időszakban, hangsúlyozta az ügyvezető-helyetes. 

„Hálát adunk Istennek, hogy vannak külföldön és Magyarországon mások bajára érzékeny, együttérző, jóakaratú emberek, akiknek fontos, hogy hozzájáruljanak a kárpátaljai magyarság megmaradásához, segítsék az ide menekülteket” – mondta Katona Viktória. – „Mi pedig Isten dicsőségére és az emberek javára postásként, Isten kinyújtott karjaiként hozzuk el az ő adományaikat.”

Marton ErzsébetGaléria

Galéria

Galéria

Galéria