Bien.hu

Megosztás


A hajmosás igazán felüdítő tud lenni, hiszen utána egyből sokkal jobban és frissebbnek érezzük magunkat. A hajunk sokkal szebb, illatozik és egyszerűen egészségesebbnek tűnik. Ennek ellenére érdemes vigyáznunk vele, a sok hajmosás ugyanis - főleg sérült haj esetén - némileg megterheli a hajunkat. Hiszen ilyenkor megfosztjuk a természetes olajaitól, „megtámadjuk” a védőburkát és a kezdeti frissítő hatás után akár még gyorsabban törékenyebbé vagy zsírosabbá is válhat. Van azonban egy lépés, ami ezen segíthet, de a legtöbben mégis kihagyjuk hajmosásnál.

Az előmosás kincset érhet

Amikor a zuhany alatt állunk, a hajunk úgy szívja magába a vizet, mint egy szivacs. Szó szerint megnő, és a külső rétege, a kutikula megnyílik. Ebben az állapotban pedig egyes pikkelyek sérülékenyebbek, így könnyebben letörhetnek a hajunkról. Az előmosás a haj lezárásával és ezáltal védelmével viszont segíthet megelőzni a túlzott hajtöredezést a zuhany alatt. Ráadásul ez a művelet olyan módon is kedvez a hajszálaknak, hogy utána egy kevésbé erőteljes fésülködéssel is szép lehet a hajunk - írja a bien.hu.

Hogyan csináld?

Ha kipróbálnád az előmosást, a legjobb, ha egy-két órával a hajmosás előtt egy kis olajat (egész pontosan kókusz- vagy avokádóolajat) adsz a hajadhoz. Így az olaj a vízlepergető tulajdonságai miatt képes lesz megakadályozni, hogy később túl sok víz jusson a hajba. Ennek eredményeképpen a haj kevésbé duzzad meg. Ezután a kutikula is kevésbé nyílik meg, és jóval kisebb lesz az esélye, hogy megsérül a hajad, de még a nedvességet is jobban meg tudja tartani.

Milyen gyakran moss hajat?

Tekintve, hogy a túl sok hajmosás még előmosással együtt sem olyan kedvező a hajunknak, persze az is fontos, hogy tudjuk, milyen gyakran érdemes valójában hajat mosnunk. Ez viszont egyénileg eltérő lehet, és leginkább attól függ, hogyan viselkedik a fejbőröd. 

Ha zsíros, az is előfordulhat, hogy akár naponta, de kétnaponta szinte biztosan meg kell mosnod. Mivel azonban a fejbőrünk kevesebb zsírt termel, ahogy öregszik, ez később megváltozhat. Ha pedig a hajad festett, vagy alapvetően szárazabb, eleve érdemes ritkábban mosnod. 

Amire még megéri figyelned a hajápolás során

A hajad egészségét és szépségét egyéb egyszerű lépésekkel is támogathatod. Ilyen az is, ha nem aszerint választasz sampont, hogy például melyiknek a legjobb az illata vagy a legszimpatikusabb a flakonja, hanem hogy melyik illeszkedik a leginkább a hajtípusodhoz. Hiszen egy festett vagy száraz haj mást igényelhet, mint egy zsíros haj. De bármilyenre is esik a választásod, erős napsütésben akkor is próbáld meg hajkendővel vagy sapkával védeni a hajadat.

A kondicionálóról se feledkezz meg, és minden hajmosás alkalmával kezeld vele a hajvégeidet (kivéve, ha olyan sampont használsz, amely eleve nemcsak tisztítja, hanem kondicionálja is a hajat). Ez már csak azért is fontos, mert jelentősen javíthatja a sérült haj kinézetét azáltal, hogy növeli a fényét és csökkenti a statikus elektromosságot, de sok ilyen termék a káros UV-sugárzással szemben is védelmet nyújthat.

Bizonyos időközönként pedig legalább egy keveset mindenképp érdemes levágatnod a hajadból, hogy utána szépen, egészségesen tudjon tovább nőni. Így ha már azt látod, hogy kezdenek töredezettek lenni a végei, mielőbb keress fel egy megbízható fodrászt. Mindezek mellett pedig természetesen a táplálkozásnak is fontos szerepe lehet a hajad állapotában, így amennyire csak lehet, arra is próbálj ügyelni, hogy változatosan étkezz, és minden olyan vitamint, valamint ásványi anyagot biztosíts a szervezeted számára, amelyre szüksége van.Forrás