Bien.hu

Megosztás


Ha az ízekről és az egészséges életmódról van szó, a franciák mindig élen járnak benne. Nem is csoda, hiszen az általános étkezési szokásaik és a gasztronómiájuk is igazán inspiráló. A legkedveltebb élelmiszereik között a halak, a növényi olajok és a diófélék is szerepelnek, és a zöldségek iránti szeretetük is vitathatatlan. Így pedig, bár szeretnek enni, sok francia lány számára egyáltalán nem jelent komolyabb nehézséget a karcsúságuk megőrzése sem. Ami az étkezéseiket illeti, a legtöbben inkább nem is ennének, minthogy bűntudatot érezzenek amiatt, hogy nincs idejük rendesen időt szakítani rá. De sok olyan egyéb pozitívummal is büszkélkedhetnek, amelynek eredményeképpen akár azt is mondhatjuk, hogy egy diéta mintája is lehet, és ha eddig nem voltál olyan tudatos, akár több kilót is leadhatsz a segítségükkel.

Egyél kiváló minőségű, teljes értékű élelmiszereket

Tudtad, hogy a teljes értékű élelmiszerek gazdagok fitokemikáliákban, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetünkre? A franciák pedig nagy örömmel helyezik előtérbe ezeket az élelmiszereket, ami azért is előnyös, mert támogatják a kiegyensúlyozott táplálkozást, miközben csökkentik a szívbetegségek kockázatát. Emellett pedig a 2-es típusú cukorbetegség és a rák megelőzése szempontjából is hasznos lehet - írja a bien.hu.

Kerüld a feldolgozott élelmiszereket

A feldolgozott élelmiszerek általában több koleszterint és vegyi anyagot tartalmaznak, mint a feldolgozott élelmiszerek. Ez pedig nemcsak egy kiegyensúlyozott étrend fenntartását nehezíti meg, hanem az egészségre is káros lehet. Még ha finomak is, már önmagában az, hogy egyes termékek több évig is tárolhatóak anélkül, hogy romlana a minőségük, már önmagában is aggasztó. Így amennyire csak tudod, mérsékeld a fogyasztásukat.

Fogyassz sok gyümölcsöt és zöldséget

A gyümölcsöknek és a zöldségeknek kulcsfontosságú szerepük van egy kiegyensúlyozott étrendben, olyannyira, hogy legalább az egyiknek minden étkezésünkkor jelen kellene lennie. Ami pedig igazán jó hír, hogy rengeteg egészséges nasi is készíthető belőlük, amelyeket a franciák is előszeretettel fogyasztanak, így pedig a számukra ideális testsúlyukat is könnyebben tudják megőrizni úgy, hogy közben nem érzik lemondással járónak az étkezési szokásaikat.

Kis tányér, kis adag

Sokan azért szedünk fel könnyen plusz kilókat, mert szeretünk hatalmas adagokat enni. A franciáknak erre is van egy jó trükkje: általában kis adagokat fogyasztanak, méghozzá a megszokottnál kisebb tányérokról. Így ugyanis az a hatás továbbra is adott, hogy sokat eszünk, valójában viszont könnyebben fel tudjuk mérni, ha már eleget ettünk. Később pedig nagy tányérokkal sem lesz már kihívás, hogy ne essünk a túlevés csapdájába.

Vásárolj helyi termelői piacokon

A helyi termelői piacok már csak azért is előnyösek, mert nem kell hosszasan utaznod ahhoz, hogy finom, minőségi élelmiszerekhez juthass. Bár az árak nem mindig ezeken a helyeken a legkedvezőbbek, de hosszú távon sokkal többet ér az, hogy ilyen környezetben biztosabbra veheted, mi mennyire friss vagy volt-e permetezve. Ráadásul a hazai termékek legtöbbször valahogy finomabbnak is tűnnek.

Főzz gyakran

A franciák nemcsak enni, de főzni is szeretnek. Ez azért is előnyös, mert a főzés - ha nem kötelességként tekintesz rá - nemcsak remek kikapcsolódást nyújthat, hanem arra is garancia, hogy biztos legyél benne, mi és milyen úton kerül a tányérodra. Ha nincs ötleted, mit készíts, a francia konyha mediterrán remekei tökéletes alapot adhatnak egy kiegyensúlyozott étrend kialakításához, közben pedig a kreativitásodat is erősítheted.

Sétálj, amikor csak tudsz

A séta egy egyszerű, de nagyszerű zsírégetési lehetőség. Ha minden nap akár csak 30 percet rá tudsz szánni, az már segíthet szabályozni a vérkeringésedet és aktívan tartani a testedet. Hogy könnyebben teljesítsd ezt az időtartamot, amikor csak tudsz, válaszd a sétálást: lépcsőzz a lift helyett, ugorj el gyalog a pékségbe, sétáltass kutyát, amikor pedig több időd van, kirándulj a természetben.Forrás