Hirado.hu
Megosztás


Az ukrán légierő kiáll az amerikai felderítő drónok használati joga mellett a Fekete-tenger légterében az elmúlt napokban történt légi összecsapások után, közölte a hirado.hu.

„A Fekete-tenger nem Oroszország beltengere, mivel (korábban) elfoglalták az Azovi-tengert, amit a sajátjuknak tekintenek”

– mondta Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője az ukrán állami televízióban.

Az ukrán indoklás szerint 

a Fekete-tengerrel több NATO-tagállam is határos, például Törökország vagy Románia, ezért az amerikai drónok törvényesen tevékenykednek a térségben.

Korábban közöltük, hgy az amerikai hadsereg közép-európai idő szerint kedd este számolt be arról, hogy egy Szu-27 típusú orosz harci gép megütötte egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drón légcsavarját, és emiatt a pilóta nélküli repülőgép a tengerbe zuhant és megsemmisült.

Kirby hozzátette: volt már ugyan példa hasonló elfogásra, arra azonban nem, hogy egy ilyen incidensben egy amerikai légi jármű megsemmisüljön. „Ebben a tekintetben egyedi esetről van szó” – emelte ki. Kirby tudatta, hogy Joe Biden elnököt is tájékoztatták az incidensről.

Oroszország nem akar konfrontációt az Egyesült Államokkal - jelentette ki az Egyesült Államokban akkreditált orosz nagykövet kedden, miután a Fekete-tenger fölött történt incidens után bekérették a washingtoni külügyminisztériumba.Forrás