Karpat.in.ua


Ukrajnában leállították az útlevelek érvénytelenítését a transzliterációs szabályok változása kapcsán – közölte kedden Roman Babij parlamenti képviselő a Facebook-oldalán, számolt be a karpat.in.ua hírportál.

A jelentés szerint a honatya bejegyzésében azt írta:

 „Az útlevelek automatikus érvénytelenítésével kapcsolatos legutóbbi bejelentések nyomán az Állami Migrációs Szolgálat vezetőjét meghívták a Legfelső Tanács jogpolitikai bizottságának mai ülésére, hogy adjon magyarázatot erre a finoman szólva is „furcsa” helyzetre.”

Mint Natalija Naumenko, az Állami Migrációs Szolgálat vezetője bejelentette, az úti okmányok érvénytelenítési eljárása leállt, és megújították (vagy a közeljövőben megújítják) azoknak az útleveleknek az érvényességét, amelyeket ezzel összefüggésben már hatálytalanítottak. 

De ahogy jelezte, a probléma továbbra is fennáll, jelenleg ugyanis mintegy 34 000 ukrán állampolgár rendelkezik különböző névátírású útlevéllel.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy az európai partnerek elégedetlenkednek, mert egyes ukrán állampolgárok visszaélnek az útlevelek névátírásának különbözőségével azáltal, hogy megkerülik a külföldi tartózkodásra és a segélynyújtásra vonatkozó korlátozásokat különböző útleveleik használatával, amelyekben a név vagy vezetéknév írásmódja eltérő. A papír alapon (vagy az elektronikus adatbázisban) eltérő transzliteráció pedig azt jelenti, hogy nem ugyanarról a személyről van szó.

Roman Babij szerint a problémát kezelni fogják, de nem az útlevelek érvénytelenítésével. Meg fogják győzni az Állami Migrációs Szolgálatot, hogy módosítsa a dokumentumokat, vagy egyszerűen cseréljék le azokat a lejárati dátumuk után.