HáziPatika.com

Megosztás


Ha a sajtról van szó, az emberek gyakran mondják, hogy annyira szeretik, hogy nem tudnak nélküle élni, de sokan aggódnak, hogy szívbetegséget vagy nem kívánt súlygyarapodást okozhat a túlzott sajtfogyasztás. Mi a tudományos vélemény ebben a kérdésben? Jót tesz a szervezetünknek a sajt?

Az igazság az, hogy a sajt egy úgynevezett teljes értékű élelmiszer. A teljes értékű élelmiszerek általában jót tesznek az embernek, feltéve, hogy nem eszünk túl sokat egy adott ételből - írja a Házipatika.com.

A sajt előnyei

A sajt kifejezetten jótékony hatással is lehet az egészségedre, ha okosan és körültekintően fogyasztod.

1. Jó tápanyagforrás

A sajt nagyszerű kalcium-, zsír- és fehérjeforrás. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz A- és B12-vitamint, valamint cinket, foszfort és riboflavint. A U.S. Dairy szerint a hagyományos, a bio és a fűvel táplált állatoktól származó tejtermékek általános tápanyag profilja hasonló.

A fűvel táplált állatoktól származó tejtermékekben gazdag étrend egészségesebb egyensúlyt biztosíthat az omega-6 és omega-3 zsírsavak tekintetében, mint a hagyományos tejtermékekre épülő étrend. Az omega-3 zsírsavak fontosak a szív és az anyagcsere egészsége szempontjából. További kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy ez a tápanyagkülönbség elég nagy-e ahhoz, hogy jelentős előnyökkel járjon egy átlagos étrendben.

2. Megvédheti a fogakat a szuvasodástól

Egyes tanulmányok szerint a sajt - és általában a tejtermékek - védelmet nyújthat a fogaknak a szuvasodás ellen. Egy 2015-ös dán tanulmány szerint az átlagon felüli tejtermékbevitellel rendelkező gyerekek foga nagyobb valószínűséggel volt szuvasodásmentes három év után, mint azoké, akik átlagon aluli tejbevitellel táplálkoztak.

3. A konjugált linolsav (CLA) forrása

A magas zsírtartalmú sajtok, mint például a kéksajt, a brie és a cheddar kis mennyiségben tartalmaznak konjugált linolsavat (CLA). A CLA egy egészséges zsír, amely segíthet megelőzni az elhízást és szívbetegségeket, és csökkentheti a szervezetben fellépő gyulladást. Érdekes ebben az esetben is, hogy a 100 százalékban fűvel táplált állatokból származó cheddar sajtról megállapították, hogy kétszer annyi CLA-t tartalmaz, mint a hagyományos cheddar.

4. Jót tehet a szívnek

Egy 2018-as kutatás szerint az erjesztett tejtermékek, például a joghurt és a sajt, pozitív hatással vannak a szív- és érrendszer egészségére. Ugyanebben a tanulmányban állították azt is, hogy a teljes zsírtartalmú tejtermékek nagyobb tápértékkel bírnak, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezhetnek.

Egészségtelen a sajtfüggőség?

A sajtfogyasztás előnyeinek és kockázatainak ismerete segíthet abban, hogy egészségesebb döntéseket hozzunk. A sajt rejthet magában veszélyeket is, amikre figyelni kell.

Listeria-szennyezés

A lágy sajtok és a kéksajtok néha listeriával szennyeződhetnek, különösen, ha pasztőrözetlen vagy nyers tejből készülnek. A lisztériával szennyezett élelmiszerek fogyasztása komoly betegséget is okozhat.

Mi a liszteriózis?

A betegséget a Listeria monocytogenes nevű baktérium okozza. Főként szennyezett élelmiszerek útján terjed. Hányást, hasmenést, influenzaszerű tüneteket okoz, egyes esetekben pedig agyhártyagyulladást. Nagyon súlyos formája is létezik, ám viszonylag ritka betegség. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint az iparilag fejlett országokban 1 millió lakosból évente 0,1-10 ember betegszik meg liszteriózisban. A súlyos esetek 20-30 százalékában halált okoz.

A veszélyeztetett sajtok közé tartoznak például a következők:

● brie

● camembert

● queso fresco

● queso blanco

● queso panela

● kéksajtok

● feta

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) azt ajánlja, hogy kerüljük a lágy sajtok fogyasztását, hacsak a címkén nem szerepel egyértelműen, hogy a termék pasztőrözött tejből készült. Ez különösen fontos a következők esetében:

● terhes nők,

● csecsemők és gyermekek,

● idősek,

● immunhiányos emberek.

Speciális étrend

A sajt számos fontos tápanyagot tartalmaz, de érdemes a fogyasztása előtt figyelembe venni több szempontot is:

Magas a kalóriatartalma: A sajt kalóriadús élelmiszer. Attól függően, hogy milyen fajta sajtot fogyasztasz, 30 grammonként körülbelül 100 kalóriát eszel meg.

Magas a telített zsírsavtartalma: A sajtnak magas a zsírtartalma, beleértve a telített zsírokat is. Pár szakértő azt tanácsolja, hogy korlátozzuk a telített zsír bevitelét.

Magas a sótartalma: A sajt általában tele van nátriummal, ami problémát jelenthet a magas vérnyomásban szenvedők számára.

Rostban szegény: A sajt nem tartalmaz rostot, és a nagyon nagy mennyiségű tejterméket tartalmazó étrend fogyasztása székrekedést okozhat.