HáziPatika.com

Megosztás


Egy új kutatás szerint a D-vitamin szedése segíthet a demencia megelőzésében. A vizsgálatban az amerikai Nemzeti Alzheimer Koordinációs Központ több mint tízezer tagja vett részt.

A D-vitamin és a demencia közötti kapcsolatot vizsgálták a kanadai Calgary Egyetem Hotchkiss Agykutató Intézet és a brit Exeteri Egyetem kutatói az amerikai Nemzeti Alzheimer Koordinációs Központ 12 388 résztvevőjének bevonásával. Az erről készült tanulmány szerint – ami a Alzheimer's & Dementia című szaklapban jelent meg – az alanyok átlagéletkora 71 év volt, és amikor jelentkeztek a vizsgálatra, még nem voltak kimutathatók rajtuk a demencia tünetei. A csoport 37 százaléka (4637 fő) szedett D-vitamin-kiegészítőket – írja a Medicalxpress.

A kutatócsoport megállapította, hogy a D-vitamin szedése összefüggésbe hozható a hosszabb ideig tartó demenciamentes élettel: 40 százalékkal kevesebb embert érintett a demencia azok közül, akik szedték a D-vitamint. A teljes mintában 2696 résztvevőnél alakult ki demencia tíz év alatt, közülük 2017-en (75 százalék) a demencia diagnózisát megelőzően nem szedtek D-vitamint, 679-en (25 százalék) pedig szedtek - írja a Házipatika.com.

Nőknek még nagyobb segítség

Eredményeink kulcsfontosságúak, hiszen bizonyítékot találtunk arra, hogy a kognitív hanyatlás kezdete előtti vitaminpótlás különösen előnyös – mondta el a kutatás vezetője, Zahinoor Ismail, a Calgary és az Exeteri Egyetem professzora. Bár a D-vitamin minden csoportban hatásos volt, a kutatócsoport azt találta, hogy a nőknél a férfiakhoz képest szignifikánsan nagyobb hatást értek el vele. A D-vitamin hatása jelentősen nagyobb volt azoknál is, akik nem hordozták az APOEe4 gént. Ez az a gén, ami az Alzheimer-kór demenciájának magasabb kockázatát jelenti.

Korábbi kutatások már bizonyították, hogy az alacsony D-vitamin szint összefügg a demencia magasabb kockázatával. A D-vitamin ugyanis részt vesz az agyban lévő amiloid kiürítésében, amelynek felhalmozódása az Alzheimer-kór egyik jellemzője. Azt is megállapították, hogy a D-vitamin segíthet megvédeni az agyat egy olyan fehérje felhalmozódásától, amely szintén szerepet játszik a demencia kialakulásában.

A demencia megelőzése, vagy akár kialakulásának késleltetése létfontosságú, tekintettel arra, hogy évről évre növekszik az érintettek száma. Az eredmények arra utalnak, hogy a D-vitamin kiegészítők szedése előnyös lehet a demencia megelőzésében vagy késleltetésében, ám ennek megerősítéséhez további vizsgálatokra lesz szükség. Ehhez pedig a résztvevőket a D-vitamin mellett placebo szedésére kérjük, és memória- illetve különféle gondolkodási teszteket végeztetünk majd el velük – emelte ki a tanulmány társszerzője, Dr. Byron Creese.