Kárpátinfo.net


Megosztás
Továbbképzés a GENIUS Kézilabda Tehetségpontok oktatói számára
Továbbképzés a GENIUS Kézilabda Tehetségpontok oktatói számára


Térségünkben a kézilabda nagy múltra tekint, amely a 70-es 80-as évekre vezethető vissza, amikor is előtérbe került a testnevelés. Beregszász térségében már ekkor sporttér, két stadion és ifjúsági sportiskola működött. A beregszászi sportcsarnokban gyakran tartotta levezető edzéseit a Kijevi Dinamo focicsapata, a többszöri BEK-győztes (Európai Kupabajnokság) Kijevi Szpartak női kézilabdacsapata, valamint a női ritmikus sportgimnasztika válogatott. Itt jött létre és kezdte meg edzéseit a Zupkó József mesteredző vezette női kézilabdacsapat, amely feljutott a legfelső ligába is.

A kézilabdacsapat tagjai már az 1970-es évek végén a Szovjetunió legfelső bajnokságában játszottak. A beregszászi női kézilabdacsapatok (Szpartak, Kolosz, Baktyanka) a Szovjetunió agráripari sportegyesületeinek többszörös országos bajnokai, aranyérmesei voltak, játékosaik bekerültek a szovjet válogatottba is. A kézilabda magas szinten fejlődött. Zupkó József, Volodimir Lukics, Anatolij Romodan, Borisz Gebesh edzők számos híres kézilabdázót neveltek fel. Zupkó József, a Beregszászi sportiskola edzője volt az, aki elsőként Kárpátalján kezdte fejleszteni a női kézilabdázást. A rendszerváltás után azonban az anyagi gondok megnehezítették a sportlétesítmények fejlődését. A 90-es évek végére egyre kevesebb pénz jutott a sportra, megkezdődött a létesítmények hanyatlása.

A kézilabda életben tartásáért a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány 2014 óta minden évben megrendezi a Zupkó József Kézilabda Emléktornát, ahol évente megközelítőleg 50-100 diák vesz részt. 2022 nyarán az emléktorna továbbgondolása céljából a "GENIUS" Jótékonysági Alapítvány a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával és a Magyar Kézilabda Szövetség Sportakadémiai Központjával együttműködve Kézilabda Tehetségpontokat hozott létre teljes kárpátaljai lefedettséggel.

Továbbképzés a GENIUS Kézilabda Tehetségpontok oktatói számára
Továbbképzés a GENIUS Kézilabda Tehetségpontok oktatói számára.

A program célja: a tehetséges gyerekek felkarolása, segítése, fejlesztése az esélyegyenlőség jegyében, a kézilabdasport népszerűsítése Kárpátalja iskoláiban, az ifjú tehetséges kézilabdázók felkutatása, versenylehetőség biztosítása, valamint visszahozni a kézilabda régi hírnevét régiónkban. Ebben anyagi és szakmai támogatónk a Magyar Kézilabda Szövetség.

A jelenlegi képzők képzésén (2023. március 4-5.) az alábbi szakemberek és mesteredzők adják át szakmai tapasztalatukat, tudásukat a kárpátaljai Kézilabda Tehetségpontok oktatói számára: Horváth László, a Magyar Kézlabda Szövetség Képzési Központ vezetője, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) mesteredzője; Varga József, a Hajdúnánás Sportklub szakmai igazgatója, EHF mesteredzője. Martinovics Ferenc, a Kisvárdai Kézilabda Club (KKC) erőnléti edzője; Jenei Tamás, a Hajdúnánási Sportklub edzője.

A továbbképzés hivatalos megnyitóját március 4-én megtisztelte jelenlétével: Rezes Károly – a Beregszászi Járási Tanács elnöke; Dr. Orosz Ildikó – a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács oktatási, tudományos, kulturális, egyházügyi, ifjúsági, sport-, nemzeti kisebbségi és információs bizottságának elnöke; Prof. Dr. Csernicskó István – a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora.
A képzés gyakorlati foglalkozásain részt vett a Nagyberegi Kézilabda Tehetségpont U8-9, valamint a Beregszászi 1. sz. Kézilabda Tehetségpont (Kossuth Lajos Líceum) U10-11 és U12-13 korosztálya.

A Kézilabda Tehetségpontokba 2022. augusztus 25. – szeptember 18. között 861 lelkes kézilabdázni vágyó fiatal nyújtott be jelentkezését. A jelentkezési határidő után megtörténtek a csoportbontások, majd ezt követően sor került az oktatók első képzésére és 2022. október 10-től 3 régióban, 15 Kézilabda Tehetségközpontban kezdődhetett el a munka 832 diákkal 7 korcsoportban, 45 csoportban, 21 testnevelő tanárral.

A képzés elindulását követően további kérelembenyújtások érkeztek, hogy vannak még érdeklődők. Azért, hogy egyetlen kézilabdázni vágyó fiatalt se utasítsunk el, elfogadtuk a jelentkezéseket. Így összesen 910 főre nőtt a be regisztrált diákok száma.

Régióvezetők:

Az oktatás hatékonyságát növelte, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség jóvoltából 2022. november 9-én minden Kézilabda Tehetségpont labdacsomagban részült. Összesen 383 db labda került kiosztásra: 90 db szivacs, 110 db 0-ás, 119 db 1-es és 64 db 2-es labda.

A nehéz közlekedési viszonyok, a gyakori légiriadók és az áramkimaradások miatt az oktatóknak kihívás a foglalkozások megtartása, azonban nagy az igyekezet, a tenni akarás, a diákok lelkesedése és motiváltsága – a nehéz infrastrukturális körülmények ellenére is a program sikeres.

Így 2022 decemberétől 14 Kézilabda Tehetségpontban zajlik a munka. Jelenleg 552 diákkal 7 korcsoportban, 35 csoportban, 17 testnevelő tanár foglalkozik.

Az oktatási tanév október-április között tart. 2023. január 31-ig 1118 óra került levezetésre. A foglalkozások minden körzetben heti rendszerességgel zajlanak, illeszkedve a koordinátorok által leadott órarendhez.
2023 januárjában igény merült fel, hogy egy újabb tehetségközponttal bővüljünk, így jöhetett létre a Csepei Kézilabda Tehetségpont Isák Anatolij koordinálásával, ahol jelenleg zajlanak az egyeztetések a foglalkozások beindításáról.

A tanórákat követően áprilisban elkezdődnek a regionális megmérettetések, amelyeknek keretén belül a 3 régióban 3 regionális bajnokság kerül megrendezésre:

  1. Máramaros-Ugocsai bajnokság – 2023. április 21., Feketeardói Líceum
  2. Ung-vidéki bajnokság – 2023. április 22., Nagydobronyi Líceum
  3. Bereg-vidéki bajnokság – 2023. április 23., II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola

A regionális bajnokságok résztvevői pedig 2023. május 13-án megmérettetnek a „GENIUS” Alapítvány által megszervezésre kerülő X. Jubileumi Zupkó József Kézilabda Emléktornán.

A Kézilabda Tehetséggondozó program megvalósulását a Magyar Kormány és a Magyar Kézilabda Szövetség támogatja.

"GENIUS" Jótékonysági Alapítvány