Hirado.hu
Emmanuel Macron Franciaország elnöke
Emmanuel Macron Franciaország elnöke


Ukrajna számíthat Franciaországra és az Európai Unióra annak érdekében, hogy megnyerje a háborút – jelentette ki szerdán este Emmanuel Macron francia elnök.

Macron a Párizsba látogató Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Olaf Scholz német kancellár oldalán biztosította Ukrajnát, hogy a győzelemig fognak segítséget nyújtani.

„Elszántan Ukrajna oldalán állunk, hogy a győzelemig kísérjük. Oroszország nem győzhet, nem szabad győznie” – szögezte le a francia vezető. Mint mondta, közösen egy olyan békét kell alakítani, amely megfelel Ukrajnának. „Ukrajna számíthat ránk a béketeremtésben” 

– tette hozzá.

Megemlítette, hogy munkavacsorájukon az Élysée-palotában Ukrajna műveleti szükségleteit is megvitatják.

Olaf Scholz szintén kijelentette, hogy

addig támogatják Ukrajnát, míg szükségesnek ítélik.

„Világos üzenetet viszek Brüsszelbe: Ukrajna az európai család tagja” 

– hangoztatta a német kancellár.

Macron és Scholz már tavaly júniusi kijevi látogatásán is támogatásáról biztosította Ukrajnát, beleértve az uniós tagjelölti státusz iránti törekvéseit is.

Volodimir Zelenszkij szerda este érkezett Párizsba, londoni látogatását követően. A francia főváros repülőterén Sébastien Lecornu francia védelmi tárcavezető fogadta. Párizsi tárgyalásait követően az ukrán elnök Brüsszelbe indul tovább, ahol vendégként várhatóan részt vesz a csütörtöki uniós csúcstalálkozón.

Ez Volodimir Zelenszkij második külföldi körútja, amióta megkezdődött Oroszország Ukrajna elleni háborúja. Az első útja Lengyelországba és az Egyesült Államokba vezetett - közölte a hirado.hu.

Forrás