Origo
Ez állhat a szemrángatózás mögött
szemrangadozas.jpg


Aki valaha tapasztalt huzamosabb ideig tartó szemhéjrángást, pontosan tudja, hogy mennyire zavaró tud lenni. A szemhéjrángás vagy myokymia a szemhéjizmok ismétlődő, akaratlan összehúzódása, ami általában a felső szemhéjban fordul elő, de jelentkezhet az alsó szemhéjban is.

Legtöbbünk számára a rándulások fájdalommentesek és ártalmatlanok, csupán rövid ideig tartanak, és kisebb bosszúságot jelentenek. Ilyen esetben a szemhéjgörcsöt valószínűleg nem kóros állapot idézi elő. Ha azonban a szem rángatózása hosszabb ideig tart, órákig vagy akár napokig is, annak már számos különböző oka lehet - írja az origo.hu.

Mi okozza a szemhéjrángást?

„A szemrángást általában stressz, idegesség, szorongás, túl sok koffein, fáradt szem (például számítógépes munka vagy digitális eszközök intenzív használata miatt) vagy alváshiány váltja ki" – sorolja Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa. Ugyanakkor a szemben lévő idegen testek, a kötőhártya-gyulladás, a szemhéjszél gyulladása vagy a szaruhártya apró elváltozásai, pl. a kontaktlencse helytelen felhelyezése miatt is jelentkezhet tikkelés szerű tünet."

Magnéziumbevitel a szemrángás ellen

A magnéziumhiány szintén a szemrángás egyik lehetséges gyakori oka. Ez az ásványi-anyag fontos szerepet tölt be az izmok és az idegek megfelelő kommunikációjában. Hiányában az idegek helytelen jeleket küldhetnek az izmoknak. A szemrángás mellett a magnéziumhiány másik jellegzetes tünete a lábban jelentkező görcsök. A magnéziumhiányt gyakran az egészségtelen vagy kiegyensúlyozatlan étkezés okozza, de hasmenés és diéta is kiválthatja. Sőt, szervezetünknek néha több magnéziumra van szüksége, például várandósság vagy rendszeres testmozgás során. A cukorbetegség, a krónikus vesebetegségek, a cöliákia (gluténintolerancia) és az alkoholfogyasztás szintén magnéziumhiányhoz vezethet.

Szükséges kezelni a szemhéjrángást?

A legtöbb szemhéjgörcs néhány nap vagy hét alatt kezelés nélkül elmúlik. Ellenkező esetben törekedjünk a kiváltó okok megszüntetésére:

  • fogyasszunk kevesebb koffeint
  • pótoljunk magnéziumot
  • aludjunk többet
  • biztosítsuk a szemünk folyamatosan hidratálását tartósítószerementes műkönnyel

„A szemhéjgörcsök csak akkor tekinthetők orvosilag kritikusnak, ha a rángatózás vörös vagy duzzadt szemekkel, szokatlan váladékozással, lelógó szemhéjjal vagy az arc más részein jelentkező rándulással jár. Ezek súlyosabb neurológiai rendellenesség tünetei lehetnek, ilyenkor mindenképpen indokolt szakorvos felkeresése" – zárja Dr. Nagy Angéla.

Forrás