Bien.hu

 5 étkezési tipp, amivel megőrzöd a májad egészségét
majad.jpg


Az emberi szervek hierarchiájában az agy és a szív áll az élen. De mi a helyzet a májjal? Bár sokkal kevesebbet beszélünk róla, pedig méltán sok figyelmet érdemel. Ugyanis minden, amit eszünk vagy iszunk, sőt még a passzív cigarettafüst is, amelyet a tüdőnk bevezet a véráramunkba, feldolgozás és méregtelenítés céljából keresztülmegy a májon. Így hát az is rettentően fontos, hogy fokozottan ügyelj arra, hogy minél megfelelően funkcionáljon. A máj létfontosságú szerv, így a tested egészére nézve is kulcsfontosságú, hogy jól működjön - ha ez nem adott, a toxinok és más káros anyagok roncsolhatják minden más testrészed sejtjeit, és növelhetik az olyan betegségek kockázatát, mint a cukorbetegség, a szívbetegség, a nem alkoholos zsírmáj és a rák különböző típusai. Figyelembe véve, hogy minden, ami a véráramodba kerül, azzal a májad is találkozik, néhány tippet feltétlenül fogadj meg.

Kerüld a nagy mennyiségű alkoholfogyasztást

Ez minden alkoholos italra vonatkozik a töménytől a világos sörökön át a chardonnay-ig. Nincs olyan alkoholos ital, amit könnyebben dolgozna fel a májad, mert leginkább az etalnol befolyásolja, ami minden alkoholos italban megtalálható. Bármilyen alkohol hatással van a májra, így a nagy mennyiségű fogyasztás minden esetben túlterheli, és károsítani kezdi a benne lévő sejteket - írja a bien.hu.

Tartsd azt is szem előtt, hogy nem kell alkoholistának lenned ahhoz, hogy komoly kárt tegyél a májadban. Elég az, ha hetente többször megiszol pár pohár bort, több korsó sört és néhány rövidet, vagy havonta egy-egy estén mértéktelenül iszol. A májad kivétel nélkül minden alkalmat megérez, és bár rövid idő alatt valószínűleg nem, de hosszú távon súlyos következményei lehetnek annak, ha nem próbálod meg minimalizálni a bevitt alkohol mennyiségét.

Mellőzd a cukros üdítőket

Tegyük fel, hogy egyáltalán nem iszol alkoholt, vagy csak néha csúszik le egy kis bor a vacsora mellé. A májad még ekkor sincs biztonságban, ha közben sok cukros üdítőt iszol. Ugyanis szimplán a cukor is közel olyan rossz hatással van a májadra, mint az alkohol. A májad számára a legrosszabb cukor a fruktóz, méghozzá az a fajta, amit gyakran mesterségesen adnak hozzá készételekhez, nasikhoz és italokhoz.

A cukros üdítők helyett igyál inkább tiszta vizet vagy zöld teát. Ugyanígy érdemes kerülnöd a cukorkákat, a hagyományos pékárukat, és mindazokat a gabonaféléket és egyéb élelmiszereket, amik édesítésére használt magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaznak. Még a szódaivást is jobb, ha elfelejted, különösen glükóz-fruktózszirup tartalmú élelmiszerek fogyasztása után.

Igyál egy kávét minden nap

Számos tanulmány azt sugallja, hogy a kávéfogyasztás - legyen az koffeines vagy koffeinmentes - megvédheti a májat a károsodástól. Sok kutató ugyanis úgy véli, hogy a kávéban található antioxidánsok és más gyulladáscsökkentő vegyületek csökkentik a májzsugorodás kockázatát. Mi több, klinikai vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy a rendszeres kávéivás védő hatást fejt ki az alkoholmentes zsírmáj ellen.

Egyél több diófélét

Egyes tudósok úgy vélik, hogy a diófélékben található antioxidánsok, rostok, fehérjék és fitoszterolok mind fontos szerepet játszhatnak a zsírmáj elleni védelemben. Hasonlóan pozitív hatása van egyébként a babféléknek és a teljes kiőrlésű gabonáknak is, így a májad megfelelő működése érdekében ezek az élelmiszereket is érdemes állandó jelleggel beépítened az étkezéseidbe.

Fogyassz több halat

Szükséged van még egy okra, hogy több halat egyél minden héten? Nos, a tudomány jelenlegi állása szerint a zsíros halakban található omega-3 zsírsavak egyrészt csökkentik a májzsír felhalmozódását a nem alkoholos zsírmájban szenvedőknél, másrészt pedig annak megelőzésében is segíthet. Ilyen szempontból a legjobb, ha lazacból, heringből, szardellából, szardíniából vagy tonhalból kerül ezentúl több az asztalodra.

Forrás