MTI

Orosz repülőgép. Illusztráció
Orosz repülőgép. Illusztráció


Oroszország nagy valószínűséggel már január eleje óta próbálkozik a jelentősebb támadó hadműveletek újraindításával Ukrajnában, és a műveleti cél szinte bizonyosan a Donyeck megye még ukrán ellenőrzés alatt álló térségeinek elfoglalása - áll a brit katonai hírszerzés kedden ismertetett helyzetértékelésében.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló szerint azonban az orosz fegyveres erők hetente alig néhány száz méternyi területet tudtak eddig megszerezni, és ennek csaknem biztosan az az oka, hogy 

Oroszországnak sem elégséges mennyiségű muníciója, sem elegendő létszámú, hadszíntéri manőverekre bevethető alakulata nincs sikeres offenzívák elindításához.

A brit katonai hírszerzés szerint valószínű az is, hogy a magas rangú orosz vezénylő tisztek a rájuk nehezedő politikai és szakmai nyomás alatt olyan terveket készítenek, amelyek elégtelen létszámú, tapasztalatlan alakulatok elé tűznek ki irreális célokat.

Az orosz vezetés várhatóan továbbra is széleskörű előrenyomulást követel. 

Változatlanul valószínűtlen azonban, hogy Oroszország fel tudna vonultatni olyan erőket, amelyek a következő hetekben jelentősen befolyásolhatnák a háború kimenetelét - fogalmaz keddi összefoglalójában a brit katonai hírszerzés.

Korábban hírt adtuk róla, hogy Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a CNN-nek adott interjújában kijelentette, hogy Ukrajnának vannak olyan fegyverei, amelyek képesek Oroszország területén célpontokat megsemmisíteni. Ukrajnának saját gyártású fegyverei vannak, amelyek képesek megsemmisíteni az Orosz Föderáció területén lévő célpontokat - mondta.

Megjegyzendő, hogy a nemzetközi partnerek megtiltották Ukrajnának, hogy nyugati fegyverekkel csapjon le orosz területre. Olekszij Reznikov védelmi miniszter leszögezte, hogy Ukrajna nem használja az Egyesült Államok által ígért nagy hatótávolságú fegyvereket orosz terület elleni csapásra.  "Elegendő célpontunk van Ukrajna ideiglenesen megszállt területén, és készek vagyunk a célok koordinálására partnereinkkel” – hangsúlyozta Olekszij Reznikov.

Forrás

MTI