Kárpátinfo hetilap


Mezőgazdasági gépek karbantartása. Illusztráció
Mezőgazdasági gépek karbantartása. Illusztráció


A szántóföldi növénytermesztés munkafolyamatai a tevékenység jellegének köszönhetően időszakosak. Minden munkának, mint a talajelőkészítés, a vetés vagy aratás meg van a maga időszaka. Ezen időszakoknak köszönhetően a munkagépek használata is változik. Ennek okán erőgépeink és eszközeink időszakosan használaton kívül vannak. A gépek karbantartása, megfelelő tárolása és szükség esetén való szervizelése nem kis feladat, és ugyanúgy hozzá kell hogy tartozzon a gazda tevékenységéhez, mint bármelyik másik munkafolyamat.

A cikk a gépek karbantartásának fontosságára és annak módjára hivatott felhívni a figyelmet. A szakszerű karbantartás hosszú távon meghozza a hasznát a gazda számára. 

Mezőgazdasági tevékenységünk során használt gépeink eltérő funkciójuknak, konstrukciójuknak megfelelően különböző tárolást és karbantartást igényelnek. 

Vegyük tehát sorra ezeket a folyamatokat. 

Tisztítás

A termelési tevékenységből kivont, leállított gépeinket elsősorban meg kell tisztítanunk a munkákból adódó szennyeződésektől. Úgy mint a feltekeredett szármaradványoktól, szalmamaradványoktól, bálakötöző maradványoktól vagy egyéb hulladékoktól, talajszennyeződésektől. A szennyeződések természetesen géptípusonként eltérőek lehetnek. A maradványok eltávolítása nemcsak a tiszta kinézet miatt fontos, hanem a rágcsálók minél tökéletesebb távoltartása okán is jelentős. Az eltávolítás történhet mechanikusan, illetve nagynyomású levegővel. A vízzel való lemosás nem minden esetben jó, később funkcionális zavarokat és korróziót is okozhatnak. A munkagépek talajmaradványokkal szennyezett eszközeinek, illetve a szállítóeszközöknek, betakarítógépek egyéb gépek járórészének sártól, talajtól való tisztítását magasnyomású mosással kiválóan el lehet végezni. 

Ellenőrzés

Az alapos tisztítást követően a következő dolgunk az, hogy ellenőrizzük a gépek és eszközök funkcionális szerkezeti részeit. Átnézzük a vázszerkezetek és a munkavégző elemeket. Az ellenőrzés célja, hogy felfedjük azokat a mechanikai és működési hibákat, amelyek a későbbiek folyamán, a munkálatok megkezdésekor nagy gondot jelenthetnek számunkra. 

Javítás és szervizelés

A váz és tartószerkezeteken található hibákat hegesztéssel, megerősítésekkel lehet kijavítani. A hegesztést követően a felületeket le kell festeni. 

Az erőgépek esetében a futóművet, a hidraulikát, a motorrendszert, az abroncsok állapotát stb. is érdemes megvizsgálni, és a szükséges szervizeléseket elvégezni. 

Tárolás előkészítés és tárolás

A mezőgazdasági, különösen a szántóföldi gépek és munkaeszközök méretükből kifolyólag jelentős tároló hely igényűek. A kevésbé bonyolult szerkezetű, egyszerűbb gépeket tudjuk a telephely udvarán szabadon tárolni. Természetesen ezt meg kell előzze egy megfelelő átkenési munka a szükséges pontokon. Nagyon fontos, hogy a korrózió elkerülése miatt a lekopott felületeket újra kell festeni tárolás előtt. A gépeket a lehetőségekhez mérten fel kell bakolni, a gumiabroncsokat pedig célszerű kisebb nyomáson hagyni. 

A nagyobb és értékesebb gépeket, traktorokat, aratógépeket fedett helyen, lehetőség szerint zárt helyen célszerű tárolni. A magajárógépek tárolása esetében is szükséges az abroncsokban lévő nyomás csökkentése a tárolás idejére. A gépek esetében javasolt az üzemanyagtartályt üzemanyaggal feltölteni, vagy a páralecsapódás elkerülése miatt (mely rozsdásodást okozhat) az üzemanyagot leengedni. A gépekből a savas akkumulátorokat érdemes kiszerelni. A fagyálló folyadékkal kell feltölteni a hűtővizes tartályt. Az ékszíjhajtások esetében a feszítőket célszerű lazítani, az ékszíjakat le kell szerelni. A sérült ékszíjakat cserélni kell. 

A cikk a gépek karbantartásának fontosságára és annak módjára hivatott felhívni a figyelmet. A szakszerű karbantartás hosszú távon meghozza a hasznát a gazda számára.

A gépek megfelelő tárolása és karbantartása sokszor a munkák befejeztével már nyűgnek számító feladat, mely úgy tűnik, hasznot sem hoz, ennek okán előfordul a hanyagság. Ez azonban nagyon rossz döntés, hiszen egy jól karbantartott, gondosan tárolt gép többszörösen meghálálja a bele fektetett munkát a következő szezon megkezdésekor. Hiszen egy szezonális munkánál, ahol az időjárás és az idő is a gazda ellen dolgozik, hatalmas problémát jelenthet akár egy fél nap kiesés is valamilyen hiba miatt, mely többnyire elkerülhető lett volna egy gondos karbantartással.

Huszár Tibor,  
a KMVSZ falugazdásza