Bien.hu

 Ezért kellene neked is minden étkezés után sétálnod
etkez_seta.jpg


Étkezés után - különösen, ha bőségesen ettünk - sokan döntünk úgy, hogy lepihenünk, vagy legalábbis nem igazán mozdulunk meg. Bár ez valóban egy kényelmes opció, a testednek sokkal jobban tehetsz, ha inkább sétálsz egyet. Legyen szó reggeliről, ebédről vagy éppen vacsoráról, több szempontból is kedvezhetsz magadnak, ha akár egyedül, akár társaságban sétálsz egy keveset.

Javítja az emésztésedet

Ha étkezés után tapasztaltál már egyfajta késztetést, hogy felkelj és elindulj, azért nagy valószínűséggel a beleid a felelősek. Kutatások szerint ugyanis az étkezés utáni mozgás valóban segíthet abban, hogy jobban megemészd az elfogyasztott ételt. Más, újabb kutatások pedig azt is kimutatták, hogy a fizikai aktivitás javíthatja az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit. Ha pedig a friss levegőre is ki tudsz menni, főleg, ha a természetbe, az pedig nemcsak a testednek, hanem a lelkednek is jól eshet - írja a bien.hu.

Csökkentheti a vércukorszintedet

A cukorbetegségben vagy egyéb vércukorproblémákkal küzdők számára különösen előnyös lehet egy kis étkezés utáni séta, ugyanis a vércukorszint stabilizálását is támogatja. Egy vizsgálat szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek vércukorszintje jobb volt, ha étkezések után sétáltak, mintha különösebb tervezés nélkül csak napi egyszeri sétát tettek volna. A leglátványosabb javulás pedig akkor következett be, amikor vacsora után sétáltak. A rendszeres sétálás mellett viszont mindig vedd figyelembe azt is, hogy mit mond a kezelőorvosod.

Segíthet a vérnyomásod szabályozásában

Gyakran mondják, hogy aktív testmozgással sokat tehetünk azért, hogy ideális legyen a vérnyomásunk. De hallottál már arról, hogy a rövid séták beütemezése a napodba (például étkezések után) még több javulást hozhat magas vérnyomás esetén? Egy 2016-os tanulmány szerint például a rendszeres 10 perces fizikai aktivitással töltött idők a nap folyamán jelentősen csökkentheti a diasztolés vérnyomást (vagyis azt az értéket, hogy mekkora az artériákban a vérnyomás, amikor a szív elernyed).

Csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát

Miközben az étkezés utáni sétákkal sokat tehetsz azért, hogy kiegyensúlyozott legyen a vérnyomásod, a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkentheted. Azoknál az embereknél, akiknek a vérnyomása legtöbbször az egészséges határokon belül van, ugyanis ritkábban fordulnak elő különféle szív- és érrendszeri megbetegedések. Mivel pedig a szívbetegségek idehaza is gyakoriak, még fontosabb, hogy mindannyian igyekezzünk tudatosan is tenni a megelőzésért.

Mérsékelheti a puffadást

Legyen szó túlevésről, vagy esetleg egy véletlen diétahibáról, ha étkezés után puffadtnak érzed a hasad, szintén jó ötlet egy rövid séta. Na és hogy mennyi sétálásra van ehhez szükség? Egy 2021-es tanulmány szerint ennek a kellemetlen érzésnek a mérsékeléséhez már az is elegendő lehet, ha nagyjából 10-15 percet sétálunk. Ez a jótékony hatás pedig szintén tapasztalható azoknál is, akik a már korábban említett IBS-ben szenvednek.

Mikor nem jó ötlet?

Vannak olyan esetek is, amikor nem jó ötlet evés után egyből felkerekedni egy kis sétára. Így, ha úgy érzed, hogy nem esik jól a sétálás, inkább halaszd későbbre, vagy lassíts a tempódon. Abban az esetben pedig, ha savas refluxod van, különösen óvatosan indulj el sétálni, és nem sokkal az étkezések után semmiképp ne erőltesd meg magad. De a legfontosabb az, hogy mindig vedd figyelembe a tested jelzéseit, és azokkal hangold össze az aktuális tevékenységeidet.

Forrás