Hirado.hu
Ballisztikus rakétákkal támadhattak az oroszok. Illusztráció.
Ballisztikus rakétákkal támadhattak az oroszok. Illusztráció.


A Sátán-2 nevű rakéta akár egy 40 megatonnás robbanófejet is képes hordozni, hatótávolsága 10 ezer kilométer, és hozzávetőleg egy Franciaország méretű területet képes megsemmisíteni. Az amerikaiak ezt nem tekintik eszkalációs fejleménynek.

Jelentések szerint Oroszország interkontinentális ballisztikus rakétakísérletet hajthatott végre hétfőn Joe Biden ukrajnai tartózkodásával egy időben, és erről előre figyelmeztette az Egyesült Államokat.

Moszkva pár órával az esemény előtt értesült az amerikai elnök Kijevbe érkezéséről. Sajtóhírek szerint az oroszok figyelmeztetést kaptak, hogy ez idő alatt ne támadják meg az ukrán fővárost.

A CNN úgy értesült, hogy Oroszország a Sátán-2 néven emlegetett interkontinentális rakétát tesztelte, miközben Biden ukrán kollégájával találkozott. Az említett rakéta akár egy 40 megatonnás robbanófejet is képes hordozni, hatótávolsága 10 ezer kilométer, és hozzávetőleg egy Franciaország méretű területet képes megsemmisíteni.

Amerikai tisztviselők úgy nyilatkoztak, a kilövést nem tekintik az eszkaláció irányába tett lépésnek. Ráadásul úgy tudni, a tesztindítás sikertelen is volt - közölte a hirado.hu.

Forrás