Bien.hu

 Ecetet a billentyűzetre? Látványos, bevált praktikák ecettel
ecet_bilentyuzet.jpg


Minden háztartásban van, olcsó és környezetbarát – ezért olyan jó, hogy az ecetet nem csak salátákba lehet használni, hanem néha olyan problémák megoldására is, amire talán nem is gondolnál. Ezeken a területeken használhatod még az ecetet a vízkőoldáson kívül!

Tiszta munkaállomás

Mivel jól oldja a zsíros szennyeződéseket is, a háztartási ecettel a számítógépet, a billentyűket, sőt az egeret is megtisztíthatod - írja a bien.hu.

Bizonyosodj meg róla, hogy mindent áramtalanítottál, mielőtt hozzálátsz a takarításnak. 1-1 arányban keverj el vizet és ecetet, majd egy puha ruhát belemártva és nagyon alaposan kicsavarva láss hozzá a gép áttörlésének. Soha ne használj szórófejes flakont, hiszen te sem szeretnéd, hogy a nedvesség a gépek belsejébe jusson! A nehezebben elérhető helyeket egy ecetes vízbe mártott és óvatosan kinyomkodott fültisztító pálcika vattájával is megtisztíthatod.

Fakó szőnyegek

Ha sok láb tapos rajtuk, a szőnyegek idővel fakóvá, szürkévé válhatnak. Egy kis ecet segítségével azonban könnyen visszahozhatod az élénkségüket és bolyhosságukat!

Körülbelül 3,5 liter vízben keverj el egy csésze ecetet, majd a folyadékba mártott, tiszta szőnyegkefével egy alapos porszívózás után finoman dörzsöld át a szőnyeget. A szálak felfrissülnek, a színek ismét élénkebbek lesznek. Ha a szőnyeg hátulját időről időre átpermetezed tiszta ecettel, akkor a szőnyeg és a padló közötti penész kialakulását is megakadályozhatod.

Tintafoltokra

Otthonod zsenge művésze tintával készítette el legújabb mesterművét a falra, esetleg az íróasztalodat nézte papírlapnak? Az ilyen balesetek előfordulnak, de még nem biztos, hogy új asztalra vagy falfestésre lesz szükség!

Márts egy tiszta ruhát a lehető legerősebb ecetbe, amit találsz otthon, majd ezzel töröld át a felületet

Érdemes először egy kevésbé látható részen kipróbálni, hogy az ecet nem hagy-e foltot, de ha tudod használni, akkor nagyon jó eséllyel eltüntetheted vele a „műalkotás” nyomait.

Háztartási ollókra

A fiókban tartott ollókat rengeteg dologra használjuk: vágunk velük papírt, műanyagot, de néha még élelmiszereket is, így nem csoda, ha idővel ragacsossá, foltossá válnak. A vizes lemosás azért nem javasolt, mert jó eséllyel berozsdásodik tőle a penge, vagyis csak több kárt okoz, mint hasznot.

Ha ecetbe mártott ruhával törlöd át a pengéket, majd egy konyharuhával megszárítod őket, akkor nem csak a rozsdásodást akadályozod meg, de fertőtlenítheted is az ollódat.

Zongorabillentyűkre

Mivel a zongora billentyűit az ujjaddal ütöd, természetes, hogy idővel kialakul rajtuk egy zsírréteg, amiben aztán a por és a szennyeződések is megtapadnak.

A hatékony, de kíméletes tisztításhoz keverj el fél csésze ecetet két csésze vízzel, márts a folyadékba egy puha ruhát, alaposan csavard ki, majd egyesével törölj át vele minden billentyűt.

Ezután egy száraz ruhával is töröld át a zongorát, majd hagyd felnyitva a billentyűk fedelét legalább 24 órán keresztül.

Vízfoltok a bútoron

Ha a fára közvetlenül, alátét nélkül teszik a vendégek a vizes poharakat, csúf karikák fogják elrondítani a dohányzóasztalt, de a vízfoltok a konyhapulton is megjelenhetnek.

Aggodalomra azonban semmi ok! Keverj el egy rész ecetet ugyanannyi olívaolajjal, majd márts bele a folyadékba egy puha ruhát és töröld át a fa felületet szálirányban haladva. Végül egy száraz ruhával még egyszer dörzsöld át a bútort, hogy szép fényes és tiszta legyen.

Forrás