Origo
Kiderült, mennyi pénzt keresnek a Forma-1-es csapatfőnökök
csapat_fonok.jpg


A Forma-1 legjobban kereső csapatfőnökei a sztárpilótákéhoz hasonló fizetést kapnak: a Mercedes és a Red Bull vezérei hatalmas összegeket tehetnek zsebre.

A Mercedes vezére, Toto Wolff a legjobban kereső csapatfőnök 16 millió eurós fizetésével, amelyhez akár 26 millió euró is hozzáadódhat bónuszként, ez így együttesen 42 millió euró, amely a pilóták közül második legjobban kereső Max Verstappen becsült fizetésével egyenlő - írja az origo.hu

A Red Bull főnöke, Christian Horner a második a sorban 12 milliós alapfizetéssel, amely 22 millióig elmelkedhet a bónuszokkal. 

Érdemes hozzátenni, Wolff nem csupán csapatfőnök a Mercedesnél, hanem az istálló tulajdonjogának egyharmada is az osztrák üzletemberé.

A páros mögött némi meglepetésre Andreas Seidl a harmadik legjobban kereső, aki az Alfa Romeo új vezérigazgatójaként kap 8 millió eurót. A Ferrari tavaly év végén megszerzett szakvezetője, Fred Vasseur a negyedik helyen áll, és meglepően jól keres Günther Steiner is a Haasnál. A lista végén Franz Tost található, aki csupán egymillió eurót keres, annak ellenére, hogy 2006-os indulása óta vezeti a Toro Rosso/AlphaTauri csapatát.

A magas fizetések a költségsapka korszakában meglepőnek számíthatnak, valójában azonban a versenyzői bérekhez hasonlóan a három legjobban kereső alkalmazott fizetése nem számít bele a limitbe.

A csapatfőnökök fizetése 2023-ban:
1. Toto Wolff - Mercedes 16 millió euró, 26 millió euró bónusz
2. Christian Horner - Red Bull 12 millió euró, 10 millió euró bónusz
3. Andreas Seidl - Alfa Romeo 8 millió euró
4. Fred Vasseur - Ferrari 6 millió euró
5. Günther Steiner - Haas 5 millió euró
6. Mike Krack - Aston Martin 2,5 millió euró
7. Otmar Szafnauer - Alpine 1,6 millió euró
8. Andrea Stella - McLaren 1,6 millió euró
9. Franz Tost - AlphaTauri 1 millió euró
10. James Vowles - Williams 1 millió euró

Forrás