Karpat.in.ua
Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter. Fotó. rbc.ua
Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter. Fotó. rbc.ua


Az ukrán hadseregnek nagy hatótávolságú rakétákra van szüksége, hogy védekezzen az orosz megszállók ellen, és megverje őket – jelentette ki csütörtökön Olekszij Reznyikov védelmi miniszter az ukrán kormány és az Európai Bizottság együttes ülésén, számolt be a karpat.in.ua hírportál.

A tanácskozáson Reznyikov a nyugati partnerektől kérte, hogy 

segítsenek a rakétaelhárító védelem mielőbbi létrehozásában. 

„Ukrajna sikere a harctéren az önök sikere is. Arra számítunk, hogy az idei év új lehetőségeket hoz. A győzelemhez meg kell ragadnunk a stratégiai kezdeményezést” 

– mutatott rá.

A védelmi miniszter elmondta, hogy Ukrajnának az első adandó alkalommal be kell szereznie a Patriot és a SAMP/T, az új IRIS-T és NASAMS rendszereket a leszállítással együtt. 

„Ha lehetőségünk lenne 300 km távolságból csapást mérni, az orosz hadsereg nem tudná kivédeni, és veszítene. Ukrajna kész minden garanciát vállalni arra vonatkozóan, hogy az önök fegyvereit nem fogjuk használni orosz területek elleni támadásokra. Elegendő célpontunk van Ukrajna ideiglenesen megszállt területén, és készek vagyunk a célok koordinálására partnereinkkel” 

– hangsúlyozta Olekszij Reznyikov, hozzátéve, hogy az ukrán hadseregnek harckocsikra és páncélozott járművekre is szüksége van.