Karpat.in.ua
Dollár: pénzköteg. Illusztráció
Dollár: pénzköteg. Illusztráció


Ukrajnának 2023-ban havi 3 milliárd dollár nemzetközi finanszírozásra van szüksége – számolt be az Ukrinform a Pénzügyminisztérium sajtószolgálatának a tárca vezetése luxemburgi látogatását követően kiadott közleményére hivatkozva, adta hírül a karpat.in.ua.

A panelbeszélgetések során a Pénzügyminisztérium és a nemzetközi partnerek képviselői megvitatták Ukrajna jelenlegi pénzügyi és gazdasági helyzetét, a nemzetközi adományozók és pénzügyi szervezetek támogatását.

„Az orosz invázió pusztító következményei, a gazdaság 30,3%-os visszaesése, az éves 26,6%-os infláció, és a havi 5 milliárd dolláros államháztartási hiány ellenére a kormánynak sikerült ellenőrzés alatt tartania a helyzetet, és biztosítania 2022-ben az állam makroszintű pénzügyi stabilitását” 

— áll a közleményben.

Olha Zikova ukrán pénzügyminiszter-helyettes elmondása szerint a kormánynak az adó- és vámbevételek növelésével sikerült csökkentenie a költségvetési hiányt, valamint számos területen optimizálta a költségvetési kiadásokat. 

2023-ban azonban továbbra is jelentős nemzetközi pénzügyi támogatásra van szüksége, ami közel havi 3 milliárd USA dollár.

A pénzügyi források beérkezésének kiszámíthatósága, rendszeressége és ritmusa rendkívül fontos feltétel, hiszen így lehetőség nyílik a gazdaságot negatívan befolyásoló monetáris finanszírozás elkerülésére, valamint lehetővé teszi, hogy a jövőben hatékony ellenállást fejtsünk ki az Orosz Föderáció teljes körű fegyveres agressziója ellen, hangsúlyozták a Pénzügyminisztériumban.  

„Továbbra is aktívan együttműködünk a partnerországokkal és nemzetközi szervezetekkel — a Világbankkal, az IMF-fel, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, az Európai Befektetési Bankkal. Ukrajna érdekelt a források hatékony, elszámoltatható és átlátható felhasználásában. Jelenleg aktív munka folyik annak érdekében, hogy létrehozzák az erre vonatkozó mechanizmusokat”

 – összegezte Zikova.