Hirado.hu


A Lett Olimpiai Bizottság elnöke, Žoržs Tikmers szerdán bejelentette, hogy a lett sportolók bojkottálják a 2024-es párizsi nyári olimpiát, amennyiben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) engedélyezi az orosz és a fehérorosz sportolók részvételét a játékokon, közölte a hirado.hu.

Az ukrán után a Lett Olimpiai Bizottság a második nemzeti olimpiai testület, amely bojkottal fenyeget az orosz sportolók indulásának esetére.

„Amíg Ukrajnában háború dúl, addig elfogadhatatlan az orosz és a fehérorosz sportolók részvétele az olimpiai játékokon bármilyen zászló alatt”

– jelentette ki szerdán Žoržs Tikmers, a Lett Olimpiai Bizottság elnöke.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2021-ben, Ukrajna orosz megszállását követően kiadott állásfoglalása szerint az orosz és a fehérorosz sportolók kizárólag akkor vehetnek részt az olimpiákra felkészítő kontinens- és világbajnokságokon, illetve magán az olimpiai játékokon, ha vállalják a semlegességet.

Tikmers hétfőn úgy nyilatkozott, hogy Lettország nem küldene csapatot a párizsi olimpiára, ha azon az orosz és a fehérorosz sportolók is részt vennének. Ezt az álláspontját bővítette ki szerdán azzal, hogy Lettország bojkottálni fogja az olimpiai kvalifikációs versenyeket – amelyek egyes sportágakban már zajlanak – ha az oroszok és a fehéroroszok is részt vehetnek rajtuk.

Lettország felszólította a nemzetközi sportszervezeteket és egyes országokat – köztük Nagy-Britanniát, Franciaországot és Kanadát –, hogy emeljék fel szavukat Oroszország és Belarusz olimpiai részvétele ellen, és akadályozzák meg, hogy ezek az országok a sporton keresztül lazíthassanak „keménykezű imázsukon”.

Ismeretes, hogy az 1980-as moszkvai olimpiát az Egyesült Államok és szövetségesei – köztük Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország és Nyugat-Németország – bojkottálták.

Erre válaszul a Szovjetunió és a Varsói Szerződés tagállamai – köztük Magyarország, Lengyelország és Csehszlovákia – távol maradtak az 1984-es Los Angeles-i játékoktól.

Forrás