Kárpátinfo hetilap


időkapcsoló
_idokapcsolo-mechanikus-napi.jpg


Cikksorozatunk előző részeiben sorra vettük, hogy mely technikai eszközökkel tudjuk áthidalni az áramszünetes időszakokat, milyen esetben melyiket célszerű használnunk. Míg a palántanevelők, fóliasátrak fűtésénél valószínűleg nem ússzuk meg valamilyen tartalék áramforrás beszerzése nélkül, addig az öntözést, tápoldatozást (az alkalmas időszakok maximális kihasználásával) talán igen. Természetesen, erre is fel kell készülni, be kell szerezni azokat az eszközöket, amelyek a segítenek majd abban, hogy ne mulasszuk el az „áramos” időszakokat. 

Ugyanis, ha a nappali időszakban csak néhány órát van áram, akkor annak minden percét ki kell használni, hogy érkezzünk lehetőleg minden fóliasátrat megöntözni. Ehhez próbálunk néhány tippet adni.

Áramfigyelés a távolból 

Gondolom, minden gazda belátja, nem életszerű az a feltevés, hogy a szezon közepén a gazda tétlenül üljön a házban, és figyelje a villanykörtét, azaz az áramszünet végét. Mindig találni valami tennivalót a kertben, és akkor bizony gyorsan telik az idő, és könnyű lekésni az öntözési lehetőséget. Milyen jó lenne, ha valaki, vagy valami azonnal figyelmeztetne, hogy itt az idő, sürgősen menni kell bekapcsolni a szivattyút! Nos, jó hírem van! Azoknak a kis eszközöknek egy része, amelyeket már korábban bemutattunk, mint az áramszünet esetén a telefonunkra riasztást küldő készülékeket, tökéletesen alkalmasak az ellenkezőjére is. Pontosabban arra, hogy riasztást küldjenek, ha megjött az áram. 

Az egyik ilyen eszköz például a „Sokol GS-2” GSM konnektor. A mobiltelefon-hálózaton keresztül tartja a kapcsolatot a mobiltelefonunkkal, és értesíteni tud minket arról, ha valami változás állt be az állapotában. A beállításainknak megfelelően értesíthet arról, ha megjött az áram, de arról is, ha elment, vagy akár arról is, hogy a fóliasátorban nem ment-e a hőmérséklet a kritikus szint alá vagy fölé. Ezeket az értesítéseket kétféleképpen is kérhetjük: SMS üzenetek formájában, vagy pedig a GSM konnektor automatikusan megcsörget minket, és szóban elmondja, miért hívott. Ráadásul, akár 10 telefonszámot is megadhatunk a készüléknek, amelyeken értesítsen a fenti módokon. De mi magunk is rákérdezhetünk ezekre az információkra, ha felhívjuk a készülékben lévő SIM-kártya telefonszámát, vagy küldünk neki egy SMS-t. Egy kis szépséghiba, hogy egyelőre csak orosz nyelven tudja elmondani az üzeneteket, de mindig ugyanazt a pár kifejezést használja, így nagyon hamar meg lehet tanulni azokat. 

További praktikus képessége ennek az eszköznek az is, hogy amennyiben a szivattyúnk állapota megengedi, akkor akár távirányítással is elindíthatjuk az öntözést a mobiltelefonunk segítségével. Ráadásul, nem kell az eszünkbe tartani a szivattyú kikapcsolását, hisz megteszi azt a GSM konnektorunk saját időzítője. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy a GSM-konnektort bedugjuk a hálózati konnektorba, a szivattyút pedig a GSM- konnektorba. 

Okos relék, okos konnektorok

Amennyiben biztosítható a WIFI lefedettség (internet) a szivattyúnknál, vagy ott, ahonnan kivezetjük az áramot a szivattyúhoz, akkor a GSM konnektoroknál sokkal olcsóbban is megoldhatjuk ugyanazokat a feladatokat az „okos” relékkel, konnektorokkal. Ugyanis ezek az „okos” eszközök az interneten keresztül tudnak kapcsolódni az „okos” telefonunkhoz, amennyiben a telefonunk szintén csatlakoztatva van az internet hálózatra akár WIFI-n, akár a mobil interneten keresztül. Ha ez adott, márpedig a gazdák 99%-nál ez már természetes, akkor csak meg kell tanulnunk használni őket. Ezek az okos konnektorok, relék is tudnak üzenetet küldeni a mobil telefonunkra, amikor megjött vagy elment az áram, de közben is folyamatosan ellenőrizhetjük, hogy van-e áram, a távolból beindíthatjuk vagy leállíthatjuk az öntözést stb. Igaz, nem pontosan arról kapunk információt, hogy van-e áram, hanem hogy az eszközünk tudott-e az internetre csatlakozni vagy sem. De az esetek 90%-ában az eszközünk az áramszünet miatt nem tud csatlakozni, és nem azért, mert van ugyan áram, de szünetel az internet-szolgáltatás. Amennyiben nem szeretnénk mélyen belemenni az okos eszközök használatába, akkor tulajdonképpen a legolcsóbb, 150-200 hrivnyáért beszerezhető SONOFF BASIC okos relét is választhatjuk. Ezt csak csatlakoztatjuk a szivattyúval közös elektromos hálózatra, ott, ahol van WIFI-lefedettség, és néhány percnyi beállítás után kész is az áramszolgáltatást figyelő riasztó rendszerünk. A SONOF S26 okos konnektor egy kicsit drágább ugyan, de nem kell szerelgetni, csak be kell dugni a konnektorba, és akár 2-2,5 kW-os szivattyút is vezérelhetünk vele a világ bármely pontjáról. 

Az elektromechanikus időkapcsoló

A furcsa neve ellenére egy nagyon egyszerű, könnyen kezelhető kis időzítőről van szó, amit már sok gazda évtizedek óta használ, vagy használt ezelőtt. Az előlapján látható forgó tárcsa szolgál a „programozásra”. Ez annyit tesz, hogy a tárcsa peremén lévő kis apró füleket benyomjuk, vagy visszapattintjuk alaphelyzetbe, annak függvényében, hogy az adott fülhöz tartozó 15 perces időszakban be- vagy kikapcsolt állapotot szeretnénk elérni. 

Az a forgó tárcsa tulajdonképpen egy óraszerkezet, és amikor a benyomott fül kis kontaktja eléri a készülék állandó kontaktját, akkor zárul az áramkör és beindul a szivattyú, amikor túlfordul tőle, akkor megszakad az áramkör és leáll a szivattyú. 

A jelenlegi áramszünetes időszakban nagyon jól ki tudjuk használni azt, hogy a készülék óraszerkezete csak akkor üzemel, ha van áram. Például, be akartuk indítani az öntözést, de éppen áramszünet van. Ilyenkor az időzítőt úgy állítjuk be, hogy ha megjön az áram, akkor néhány percen belül kapcsoljon be, és indítsa el a szivattyút a kívánt ideig. Így már nem kell azonnal rohannunk a szivattyúhoz, hisz van egy öntözésnyi időnk arra, hogy odaérjünk és átirányítsuk az öntözést a másik fóliasátorra is.

Pro Agricultura Carpatika Alapítvány