MTI

Szlovák parlament
Szlovák parlament


Ismét elmaradt a szlovák parlamentben csütörtökön az Ukrajnának ígért vadászgépekről tartandó rendkívüli ülés, mivel annak egyetlen napirendi pontját nem hagyták jóvá a képviselők - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A szlovák parlament legnagyobb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) által indítványozott rendkívüli parlamenti ülésnek egyetlen témája lett volna, egy olyan határozat elfogadása, amelyben elutasítanák az Ukrajnának történő szlovák fegyverszállítást. A rendkívüli parlamenti ülés összehívásának előzménye, hogy a múlt heti brüsszeli EU-csúcson Eduard Heger ügyvivő szlovák kormányfő a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott találkozója során ígéretet tett arra, hogy Szlovákia MiG-29-es harci gépeket ad át Ukrajnának. Robert Fico alkotmányba ütközőnek minősítette Eduard Heger ígéretét, rámutatva: az ügyvivő szlovák kormánynak nincs jogköre arra, hogy lényeges kül- és belpolitikai kérdésekben döntsön.     

A témában tartandó rendkívüli parlamenti ülést eredetileg kedden kellett volna megtartani, ám a kormánykoalíció képviselői és a koalícióból szeptemberben kilépett liberálisok - a védelmi miniszter távollétére hivatkozva - obstrukciót alkalmaztak, s nem hagyták jóvá az ülés egyetlen napirendi pontját, így azt nem lehetett megtartani. Az obstrukcióra reagálva a Smer-SD ismételten rendkívüli ülést indítványozott a témában, ezt csütörtök délutánra tűzték ki, ám ez a rendkívüli parlamenti ülés is elmaradt, mivel ennek napirendi pontját sem hagyták jóvá.    

Ugyancsak csütörtök délután kellett volna megtartani egy másik - szintén a Smer-SD által kezdeményezett - rendkívüli parlamenti ülést is, ennek témája a szeptemberre tervezett előrehozott parlamenti választások korábbi megtartása lett volna. Végül csütörtökön ezt a rendkívüli parlamenti ülést sem nyitották meg, mivel a plénum - létszámhiány miatt - határozatképtelen volt, így az ülést péntekre napolták, közölte az MTI.

Forrás

MTI