MTI

Ukrán menekült gyerekek. Illusztráció.
Ukrán menekült gyerekek. Illusztráció.


Az ENSZ humanitárius és menekültügyi segélyszervezetei 5,6 milliárd dollárnyi felajánlást kértek az Ukrajnában élő, valamint az országból a háború miatt elmenekülő több millió ukrán megsegítésére.

A közös felhívásban igényelt összegből 3,9 milliárd dollárt a Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) kapná, amely mintegy 650 partnerszervezetén keresztül több mint 11 millió emberen akar segíteni. A teljes összeg fennmaradó részét – 1,7 milliárd dollárt - az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kérvényezte a jelenleg tíz kelet- és közép-európai befogadó országban elszórtan tartózkodó, mintegy 4,2 millió ukrajnai menekült megsegítésére.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint noha az ENSZ hasonló kezdeményezései ritkán eredményezik a kért felajánlás teljes összegét, a nyugati országokból befolyó támogatások jóvoltából elérhetik a tavalyi hasonló akció sikerarányát, amely meghaladta a 70 százalékot.

Grandi elmondta, hogy az UNHCR felhívása nem terjed ki Oroszországra, ahol – a nagyrészt más országokból származó hivatalos adatok szerint – jelenleg több mint 2,8 millió ukrajnai menekült tartózkodik. Moszkva más forrásokból kap támogatást az ukrajnai menekültek ellátására.

„Ha szükséges, készek vagyunk többet is tenni, ha bármely, Oroszországban tartózkodó ukrán rászorul” 

– fűzte hozzá a főbiztos.

Az ENSZ adatai alapján humanitárius szervezetei tavaly csaknem 16 millió embernek nyújtottak segítséget Ukrajnában, beleértve a kijevi kormány által nem ellenőrzött területeket is. Több mint egyharmadukat készpénzzel segélyezték - közölte az MTI.

Forrás

MTI