Kárpátinfo.net


Copán György művészete - A Hagyományok Háza új kiadványa
Copan-Gyorgy-muveszete.jpg


A Hagyományok Háza egy kétkötetes kiadvánnyal, Nesztor Iván-Lehőcz Alexandra munkájával tiszteleg Copán György, bálványosváraljai furulyás-énekes életpályája előtt.

A Hagyományok Háza egy kitűnő, kétkötetes munkával lepte meg az ünnepek előtt a népi kultúra és a népzene iránt érdeklődőket. A kiadvány az erdélyi nagy furulyások utolsó generációjához tartozó Copán György népzenei világát mutatja be monografikus igénnyel.

Az első kötetben a szerzők Bálványosváralja bemutatása után, két tanulmányban vizsgálják a furulyán játszott és az énekelt dallamok díszítményeit, valamint az előadásmód sajátosságait. A zenei elemzések mellett hangsúlyt kapnak a Copán György által mesélt történetek is, amelyek látni engedik a mindennapokat jó humorral, bölcs gondolkodással megélő embert.

A második kötetben a Copán György dallamairól készült részletes lejegyzésekkel, és az ehhez kapcsolódó, online mellékleten elérhető hangzó- és videóanyaggal együtt, megismerhetjük Bálványosváralja népdalkincsének jelentős részét, illetve bepillanthatunk a kíséret és tánc által nem szabályozott furulyás és énekes dallamok variálásának lehetőségeibe.

Az online mellékleten a hangzóanyagon és a Copán Györgyről készült portréfilmen kívül a Dallamtár „Ismerem, de nótám" részének kottáit, valamint szövegvariánsokat és dallamegyezéseket is találhatnak az érdeklődők.

„Nesztor Iván terve Bálványosváralja népzenei monográfiájának megírása volt – értékeli a kiadványt Lehőcz Alexandra társszerző. – A munka elvégzéséhez szakmai és baráti kapcsolatunk adta meg a végső lökést, amelyben szerepemet ekkor még elsősorban a szerző segítőjeként fogalmaztam meg, az énekek lejegyzésének feladatkörével. Látva viszont az anyag nagyságát és horderejét, az akkori lehetőségeinket reálisan felmérve végül a könyv főszereplőjének, a bálványosváraljai utolsó nagy furulyás, Copán György népzenei tudásának megörökítése mellett döntöttünk, immár szerzőpárosként.”

Információk: https://webaruhaz.hagyomanyokhaza.hu/copan-gyorgy-balvanyosvaraljai-furulyas-enekes-nepzenei-vilaga-986

Hagyományok Háza