MTI

Szlovák hadsereg. Illusztráció
Szlovák hadsereg. Illusztráció


Szlovákiában rekordszámban, több mint 40 ezren nyújtottak be az idén olyan nyilatkozatot, amelyben elutasítják a rendkívüli katonai szolgálatot - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a védelmi minisztérium adataira hivatkozva kedden.

Esetleges mozgósítás esetén a nyilatkozatot benyújtó személyeket hagyományos katonai szolgálatra nem, csak alternatív szolgálatra, például kórházi kisegítésre és ehhez hasonló feladatokra lehet behívni. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint a nyilatkozat benyújtásának lehetőségével a hadköteles életkorba lépő fiatalok élhetnek, illetve az összes hadköteles személy, kizárólag minden év januárjában. A nyilatkozat csak akkor érvényes, amennyiben azt békeidőben nyújtják be, háborús helyzet esetén nem.     

A nyilatkozatot leadó személyek idei, több mint 40 ezres száma rendkívül magasnak számít, mintegy harmincszor magasabb, mint tavaly, és közel ötszázszor magasabb, mint két évvel ezelőtt. A szlovák védelmi minisztérium korábbi - a pozsonyi Pravda hasábjain közölt - adatai szerint, 2021-ben még csak 85-en adtak be ilyen nyilatkozatot, tavaly ez a szám már közel másfélezerre nőtt. A rendkívüli katonai szolgálat elutasítását célzó nyilatkozatot csak egyszer kell benyújtani, az ugyanis visszavonásig érvényes. A nyilatkozat indoklásában lelkiismereti és vallási okok szerepelhetnek. Az öt és fél millió lakosú Szlovákiában, ahol 2006-ban szűnt meg az általános sorkatonai szolgálat, a hadköteles férfiak száma jelenleg mintegy egymilliót tesz ki.     

A szlovák védelmi tárca szóvivője, Martina Kakascíková a szlovák hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a nyilatkozatok elbírálása még folyamatban van. Ugyanakkor úgy vélekedett: a végleges szám nem befolyásolja majd az ország védelmi képességeit.
 

Forrás

MTI