Origo
Rejtélyes ékszereket rejtettek ezek a temetkezések
ekszerek.jpg


A Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH) régészei egy sor kör alakú sírhalmot tártak fel a mexikói Tamaulipas államban található El Naranjo településen. A lelőhelyen végzett ásatások a Mante-Ocampo-Tula autópálya építését készítették elő, amely a kormány által finanszírozott projekt Mante, Ocampo és Tula településeket fogja összekötni.

A kutatók a helyszínen azonosított négy halom közül kettőt már feltártak, amelyek a klasszikus korszak késői szakaszának megfelelő temetkezéseket tartalmaznak, és amiket a helyszínen talált kerámiatípusok datálása alapján valamikor a Krisztus utáni 600 és 900 között emeltek, írja a HeritageDaily online tudományos portál - írja az origo.hu.

A kutatócsoport összesen egy tucat, többnyire ugyanabban a helyzetben elhelyezett temetkezést talált, amelyek mindegyike a jelek szerint az úgynevezett huastec civilizáció kulturális hagyományának felel meg. 

Utóbbi egy prekolumbián mezoamerikai kultúra, amely a Mexikói-öböl partvidékén foglalt el egy olyan területet, amely Veracruz állam északi részét, valamint Hidalgo, Querétaro, San Luis Potosí és Tamaulipas államok szomszédos területeit egyesítette. A civilizáció tagjai gyakran építettek kör alakú halmokat a nagyobb városi központoknál, amiről például a Vista Hermosa és Platanito régészeti lelőhelyek tanúskodnak.

Az El Naranjóban található egyik kör alakú halom átmérője húsz méter, ami mészkőből és bazaltból épült, és amelyet feltehetően messziről szállítottak ide. 

Három felnőtt ember temetkezése található benne, akiket haláluk után virág alakú kagylódíszekkel, obszidián pengékkel és zöld kvarc fülbevalókkal díszítettek.

Egy másik halom harminc méter átmérőjű, és egy felnőttet rejt, akit egy olyan mészkőszerkezet belsejében helyeztek el, ami hasonló ahhoz a temetkezési gyakorlathoz, amit Tamaulipas állam déli részén, San Luis Potosíban található Tamtoc Huastec-lelőhelyen is megfigyeltek.

Forrás