Origo
Miniaszteroidát szúrtak ki Mars és a Jupiter között
mars.jpg


A Mars és a Jupiter között húzódó aszteroidaövben a James Webb űrteleszkóp egy eddig ismeretlen és rendkívül apró aszteroidát fedezett fel. Az egyelőre névtelen szikladarab átmérője mindössze 100-200 méter, és valószínűleg ez a legkisebb objektum, amelyet az eszköz eddig észlelt.

A megfigyelés bizonyítja, hogy a James Webb űrteleszkóp képes a különböző típusú aszteroidák kategorizálására. A James Webb űrtávcső 2022. júliusi indulásával annak műszerei is működésbe léptek, köztük volt a közép-infravörös tartományban vizsgálódó MIRI - írja az origo.hu.

A MIRI kalibrációs célpontja eredetileg egy sokkal nagyobb aszteroida volt a Főövben; a (10920) 1998 BC1-t 1998-ban fedezték fel, átmérője 15,7 kilométer. A JWST megfigyelései nem sikerültek különösebben jól: a teleszkóp nem volt megfelelően tájolva, a célpontról készített képek pedig túlságosan fényesek és elmosódottak voltak.

Ami a 10920-at illeti, nem volt teljes kudarc: a JWST által nyert képek lehetővé tették a kutatók számára, hogy más földi és űrbeli teleszkópok adataival kombinálva kipróbáljanak néhány technikát az aszteroidák méretének és pályájának korlátozására.

De volt valami más is. Egyes képeken egy halvány objektumot láttak, amely mind a 10920, mind a háttér fényforrásaihoz képest mozgott. A kutatócsoport alapos elemzést végzett, és megállapította, hogy a halvány objektum valószínűleg egy másik, korábban nem azonosított, sokkal kisebb aszteroida volt.

A felfedezést még nem erősítették meg, de ha megtörténik, akkor ez lesz az egyik legkisebb aszteroida, amelyet valaha is felfedeztek a Főövben.

Az ilyen méretű aszteroidák észlelése létfontosságú az övben található objektumok méret-gyakorisági eloszlásának tanulmányozásához.

Forrás