MTI

Miheil Szaakasvili volt georgiai elnök
Miheil Szaakasvili volt georgiai elnök


A lengyel kormány kezdeményezte Tbiliszinél, hogy engedélyezzék a bebörtönzött Miheil Szaakasvili volt georgiai elnök lengyelországi orvosi kezelését - közölte pénteken Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

A kormányfő a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevízió által közvetített, az uniós brüsszeli csúcsértekezlet során tartott sajtókonferencián elmondta: több európai partnerével is beszélt erről.

"Attól tartunk, hogy Georgiában a legrosszabb is megtörténhet vele" 

- jegyezte meg Morawiecki. 

Aláhúzta: 

amennyiben Georgia "pozitív választ vár európai integrációs törekvéseire", komolyan kell vennie a Szaakasvili szabadonbocsátására vonatkozó felszólítást, amelynek előkészítésével jelenleg - mint a lengyel kormányfő mondta - az Európai Tanács külszolgálata foglalkozik.

Szaakasvili, aki nyugatbarát reformerként 2004 és 2013 között töltötte be az államfői posztot, hatalommal való visszaélés címén kiszabott hatéves börtönbüntetését tölti Georgiában.

Támogatói úgy látják: politikai okokból ítélték el. Közlésük szerint Szaakasvili egészségi állapota nagyon megromlott az utóbbi időben, 2021 októberben történt bebörtönzése óta éhségsztrájkokat folytatott, testsúlya több mint 40 százalékkal csökkent. Jelenleg Tbilisziben egy klinikán kezelik.

Szaakasvili jogászai a büntetés felfüggesztését kérik, ez a politikus külföldi gyógykezelését tenné lehetővé.

Az ukrán állampolgárságú Szaakasvili szabadlábra helyezését korábban Kijev kérte, ezt azonban a georgiai bíróság február elején elutasította.

A lengyel szejm január közepén fogadott el határozatot, amelyben arra szólították fel a georgiai vezetést, hogy azonnal engedélyezzék Szaakasvili számára a szükséges szakorvosi kezelést, amelyhez - mint fogalmaztak - Georgia nem rendelkezik megfelelő orvosi háttérrel. A képviselők felhívást intéztek a nemzetközi közösséghez, hogy "mentse meg Szaakasvili életét és egészségét".

Lengyelország támogatja Georgia európai uniós és NATO-csatlakozását, a két ország hasonló álláspontot képvisel az ukrajnai háború kérdésében. Szalome Zurabisvili georgiai elnök tavaly decemberben látogatott Varsóba, Andrzej Duda elnök tavaly februárban járt Tbilisziben.

A látogatások során felidézték Lech Kaczynski néhai lengyel elnök 2008-ban - Szaakasvili elnöksége idején - Georgiában mondott szavait, amelyek szerint Georgia után Ukrajnát, majd a három balti országot, utána pedig Lengyelországot is orosz támadás érheti. Szaakasvili azon kevés európai vezetők egyike volt, akik személyesen részt vettek a 2010-es szmolenszki légikatasztrófában elhunyt Lech Kaczynski temetésén.

Forrás

MTI