MTI

Eurofighter Typhoon harci repülőgépek. Illusztráció
Eurofighter Typhoon harci repülőgépek. Illusztráció


A brit védelmi miniszter szerint valószínűtlen brit vadászgépek átadása Ukrajnának a belátható jövőben.

Ben Wallace, aki egy brit-olasz miniszteri találkozón vett részt Rómában, a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap pénteki ismertetése szerint a rendezvény utáni sajtótájékoztatón kijelentette: 

jóllehet Nagy-Britannia a nyugati szövetségesek közül elsőként kezdte meg ukrán pilóták kiképzését NATO-szabványoknak megfelelő katonai repülőgépek működtetésre, „azt azonban nem mondtuk, hogy feltétlenül vadászgépeket is küldünk Ukrajnának”.

Wallace a brit lap beszámolója szerint egyenes utalást tett arra, hogy

ha Nagy-Britannia valaha is harci repülőgépeket ad Ukrajnának, az csak az ukrajnai háború után lenne lehetséges.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki szerdán előre be nem jelentett látogatást tett Nagy-Britanniában, tárgyalásain és a londoni parlament két házának tagjai előtt elmondott beszédében is igen erőteljes nyomást fejtett ki a brit kormányra annak érdekében, hogy Nagy-Britannia adjon korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának.

Parlamenti beszédében Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy Ukrajna harci repülőgépek formájában „szárnyakat kér” szabadságának védelméhez.

Az ukrán elnök egyértelmű utalást tett arra, hogy feltétlenül számít a kérés teljesítésre.

„Azzal távozom a parlamentből, hogy előre is köszönöm az ütőképes angol repülőgépeket”

– fogalmazott a londoni törvényhozás két kamarája előtt tartott felszólalásában.

A Downing Street szóvivője Zelenszkij beszédére reagálva hangsúlyozta, hogy a harci repülőgépek nagyon bonyolult katonai felszerelések, és a brit harci pilóták kiképzése is öt évet vesz igénybe. A szóvivő szerint repülőgépek szállítása csak hosszú távú megoldásként jöhet szóba, és Ukrajnának most a rövid távon elérhető védelmi kapacitások megszerzésére van a legnagyobb szüksége.

A londoni kormányfői hivatal már a múlt héten is úgy nyilatkozott, hogy 

a kiképzési idő hossza miatt „nem lenne praktikus” harci repülőgépek szállítása Ukrajnának.

Ben Wallace védelmi miniszter a The Daily Telegraph által pénteken idézett római sajtótájékoztatón azzal nyomatékosította ezt az álláspontot, hogy a Nagy-Britannia által eddig szállított fegyverek – köztük könnyű páncéltörő eszközök – és a vadászgépek átadása közötti különbséget a biciklik és a Forma-1-es versenyautók közötti különbséghez hasonlította.

„Egy vadászgéphez kiszolgáló személyzet is kell. Ha egy Forma-1-es csapatban nincs kiszolgáló személyzet, még az autót sem lehet beindítani”

– fogalmazott Wallace.

A brit védelmi miniszter hozzátette: ha 

Nagy-Britannia a brit királyi légierő kötelekében hadrendbe állított Typhoon harci repülőgépekből adna Ukrajnának, ahhoz „jó sok embert is” Ukrajnába kellene telepíteni.

Wallace szerint ez „sem a jövő héten, sem a jövő hónapban, de még a következő hat hónapban sem fog megtörténni”, közölte az MTI.

Forrás

MTI