MTI

Orosz rakétatámadás. Fotó: t.me/dsns_telegram
Orosz rakétatámadás. Fotó: t.me/dsns_telegram


Az ukrajnai háború 2022-es kitörése óta minden eddiginél kevesebb ígéret született a nyugati államok részéről a kijevi kormány további támogatására – jelentette be a németországi székhelyű Kieli Világgazdasági Intézet (IFW Kiel) csütörtökön.

Gyengül az elszántság Ukrajna támogatására. Idén augusztus eleje és október vége között csaknem 90 százalékkal kevesebb kötelességvállalásról szóló bejelentés született a tavalyi év ugyanezen időszakához képest – jelentette be az agytröszt, mely a háború 2022-es február 24-i kitörése óta rögzíti az Ukrajnának tett katonai, pénzügyi és humanitárius segítségről szóló ígéreteket.

Az összegzés szerint az új kötelezettségvállalások a fenti periódusban 2,11 milliárdnyi eurót (több mint 800 milliárd forint) tettek ki, 87 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi évben.

A háború kitörése óta Ukrajna partnerei és a legfontosabb nemzetközi szervezetek – mint például a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank – összesen csaknem 255 milliárd eurónyi (85,5 ezermilliárd forint) segélyt ígértek, beleértve 182 milliárd euró (69,1 ezermilliárd forint) rövidtávú, már teljesített vagy egy éven belül teljesítendő segítséget.

E kötelezettségvállalások magukba foglalnak 141 milliárd eurónyi (53,5 ezermilliárd forint) pénzügyi segélyt, csaknem 16 milliárd eurónyi humanitárius segítséget és 98 milliárd euró (6,07 ezermilliárd forint) értékű hadi támogatást.

Az idén augusztustól októberig tartó periódus során a 42, az intézet által számontartott donorország közül csak 20 jelentett be újabb támogatási csomagot, az Európai Unió és az Egyesült Államok részéről közzétett új kötelezettségvállalások pedig korlátozottak – derült ki a tájékoztatásból.

„A kilátások bizonytalanok, miután a legnagyobb, az Európai Unió részéről tett, ám függőben lévő kötelezettségvállalás még nem teljesült, az amerikai segélyek pedig csökkenőben vannak” – tették hozzá az intézet részéről, kiemelve: a kijevi vezetés jelenleg abban reménykedhet, hogy az Európai Unió végül elfogadja a nyáron bejelentett, 50 milliárd eurónyi (18,9 ezermilliárd forint) támogatási tervet.

„Újabb késlekedés egészen biztosan csak tovább erősítené Vlagyimir Putyin orosz elnök pozícióját” – figyelmeztetett Christoph Trebesch, az intézet ukrajnai segélyeket megfigyelő irodavezetője.

Az Európai Bizottság júniusban tett javaslatot egy olyan célzott eszköz létrehozására, amely a 2024-2027 közötti időszakra 50 milliárd euró összegű kiszámítható és rugalmas támogatást nyújtana Ukrajnának.

Ugyanekkor az Egyesült Államok Szenátusában republikánus képviselők vétóztak meg egy újabb, Ukrajna részére elkülönítendő segélycsomagról szóló törvényt.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI