Bien.hu

 Ezt csináld a banánnal, hogy ne barnuljon! Zöldség- és gyümölcstárolási trükkök
Ezt csináld a banánnal, hogy ne barnuljon! Zöldség- és gyümölcstárolási trükkök


Sokan úgy gondolják, a zöldségek és gyümölcsök akkor maradnak a legfrissebbek, ha a hűtőben tartjuk őket. De azért ez nem teljesen fedi a valóságot. Míg sok olyan élelmiszer létezik, aminek hidegben a helye, addig vannak, amik ettől csak veszítenek a minőségükből. Eláruljuk, hogyan tárold az alábbi zöldségeket és gyümölcsöket.

Petrezselyem

Nem könnyű kitalálni, hogyan tárold a petrezselymet, hogy az két nap múlva ne száradjon ki, vagy ne változzon sárgás-barna színűvé - írja a bien.hu.

Az egyik legjobb megoldás az, ha az alapos átmosás után papírtörlővel felitatod róla a vizet; de ne dobd el a nedves papírt!

Helyette csomagold bele a petrezselymet, és ezt teljes egészében tedd bele egy légmentes zacskóba, majd helyezd be a hűtőbe.

Ezáltal épp annyi nedvességet fog felszívni a levelekbe, amennyire szüksége van, és 3-5 napig friss marad! Ha pedig túl sok van és nem fogod felhasználni, fagyaszd le és a főzésekhez bátran használd!

Paradicsom

A paradicsomok eredetileg melegebb éghajlatról származnak, ezért a hideg hűtőben nem érzik jól magukat.

Minden szempontból csak rosszul jársz ezzel a tárolási móddal, hiszen veszít az ízéből, a színe is megváltozik, sőt, a textúrája is rosszabb lesz.

A paradicsom általánosságban a szobahőmérsékleten marad friss, de ha már látod, hogy nagyon érett darabról van szó, érdemes lehet olyan helyet keresni a lakásban, ami hűvösebb, mint a többi.

Ilyen lehet egy pince, vagy akár a spájz sarokrésze. A lényeg, hogy 21 fok alatt legyen, mert így plusz két napot nyerhetsz!

Banán

A banánnál az a célunk, hogy ne barnuljon be túl hamar, mert egy idő után már nem sok kedvünk van megenni a nagyon puha gyümölcsöt.

Ha egyszerre többet vettél egy kötegben, jó ötlet lehet a végére műanyag zacskót kötni. A szárán keresztül ugyanis etilén-gázt szabadít fel, ami a gyorsabb érésért és barnulásért felel.

Azáltal, hogy ezt elvágod a levegőtől, lassítod a folyamatot. Arra is figyelj oda, hogy szobahőmérsékleten tartsd a gyümölcsöt, ne hűtőben, és ne is a radiátor közelében!

Ha még az érés előtt hidegbe teszed, már nem tud olyan édes lenni, mint egyébként, de ha nagyon meleg van, rövid időn belül túlérik.

Paprika

Míg sok zöldséget és gyümölcsöt nem érdemes a hűtőbe tenni, addig a paprika a kivétel.

A hűtő zöldségtárolójában akár 1-2 hétig is friss marad, de azért egy dologra figyelned kell: hogy a felülete ne legyen nedves!

Semmiképp se mosd meg vásárlás után, mielőtt elrakod a hűtőbe, mert a nedvesség hatásra elkezd megpuhulni, és kásássá válik az állaga.

Sose tedd ezt a zöldséget olyan zacskóba, ami teljesen zárt, mert szükségük van a levegőre ahhoz, hogy frissek maradjanak, máskülönben pedig gyorsan elkezdenek megpuhulni.

Fejes saláta

Sokaknál megesik, hogy megvásárolják a fejes salátát, aztán pár nap múlva, amikor bebarnult, már dobják is ki a kukába, sokszor teljesen érintetlenül.

Ha viszont megfelelően tárolod, sokkal hosszabb ideig friss marad a salátalevél, mint általában! Első körben szedd szét, majd mosd meg a salátát alaposan, és távolítsd el róla a sérült, barna leveleket.

Ezután töröld szárazra a zöldséget, például úgy, hogy papírtörlővel felitatod róla a nedvességet. Ezt követően csomagold be papírtörlővel a leveleket, és tedd be őket egy légmentes zacskóban a hűtő zöldségtárolójába.

Ez azért jó megoldás, mert a papírtörlő felszívja a levelekről a felesleges nedvességet, csak arra figyelj, hogy ha ez már nagyon átázott, cseréld ki!

Krumpli

Csak a tökéletes állapotú burgonyát lehet hosszú ideig tárolni, ezért a boltban alaposan nézd meg, hogy ne legyen rajta puha felület, folt, esetleg egyéb sérülés.

Sose tartsd őket megkötött műanyag zacskóban, mert szükségük van a levegőre, épp ezért egy kosár vagy papírdoboz sokkal jobb választás a tárolásra.

A hűtőbe ne rakd őket, mert a keményítő egy idő után a hideg miatt cukorrá változik; helyette inkább egy hűvösebb, nedvesebb, sötét helyiségbe tedd őket (ez lehet pince, spájz, akár a garázs is).

Időnként ellenőrizd, nincs-e közöttük olyan, amelyik elkezdett puhulni, penészedni, mert így a többi krumpli is tönkre mehet.

Alma

Tudtad, hogy ennek a gyümölcsnek az ideális hőmérséklet -1°C és 1°C között van?

Ez azt jelenti, hogy a hűtő jó tárolóhely számukra, de csak akkor, ha nincs ez alatt a hőmérséklet, különben gyorsabban tönkre mennek.

Tedd őket egy zacskóba, de előtte mindenképp vágj rá apró lyukakat, majd helyezd be a csomagot a zöldségtároló fiókba.

Arra figyelj oda, hogy ne legyenek ott zacskó nélkül más zöldségek, gyümölcsök, mert az alma etilén-gázokat ereszt ki magából, amitől ezek gyorsabban tönkre mennek.

Narancs

Fontos, hogy milyen színe van a narancsnak, amit megvásároltál.

Ha még itt-ott zöld foltok vannak rajta, akkor nyugodtan tárolhatod őket a konyhában akár egy hétig is, de ha már érett narancssárgák, akkor maximum 3 napot bírnak ki szobahőmérsékleten.

Jó hír, hogy a narancsnak vastag héja van, így a hűtőben például 2-3 hétig is friss marad, de persze egy idő után a nedvesség hatására elkezdhet tönkremenni, épp ezért, mielőtt berakod a hűtőbe, töröld meg alaposan a narancsokat.

A leghosszabb ideig akkor maradnak frissek, ha egyesével becsomagolod őket papírtörlőbe, hogy ez felszívhassa a nedvességet.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás