Femina

6 olcsó, házi praktika tejjel: a bőrápolásnál, a takarításnál és a kertben is hasznos
6 olcsó, házi praktika tejjel: a bőrápolásnál, a takarításnál és a kertben is hasznos


Ki hitte volna, hogy a tej nem csak táplálékként hasznos? Az élelmiszer alapvető része a legtöbb ember életének. Sokan sajt vagy joghurt formájában fogyasztják, vagy a reggeli müzlijükhöz öntik. Meglepő módon a tejnek egyéb előnye is vannak otthon, amik egészen lenyűgözőek. 

A házi praktikáknak azért is érdemes esélyt adni, mert rengeteg pénzt lehet megspórolni velük. A tej egy olyan kincs, ami a legtöbb háztartásban megtalálható, és rendkívül sokoldalú - írja a femina.hu

6 olcsó házi praktika tejjel

Kézmosás

Bár az ötlet elsőre furcsának tűnhet, a tej és a zab alkalmas a kézmosásra. A módszer pazarlásnak is tűnhet, de a szappan is pénzbe kerül, talán még többe is.

A trükk, hogy létre kell hozni egy pasztaszerű textúrát a két hozzávalóból, aztán nincs más hátra, mint erőteljesen átdörzsölni vele a kezeket. Az ötlet nem is tűnik olyan bizarrnak, ha belegondolunk, hogy a tejet mindig is használták bőrápolási rituálék során. Ez a trükk egy kipróbált és bevált módszer a kezek simává és tisztává varázsolására.

Porcelánragasztás

A repedt porcelánra gyógyír lehet a tej. Bele kell helyezni a porcelánt egy lábasba, leönteni tejjel, majd rátenni a tűzre. Amikor felforr, le kell csavarni a hőt, aztán körülbelül 45 percig főzni. A tejben lévő fehérje csodálatos módon összeolvasztja a legapróbb repedéseket is.

Ezüstfényezés

Az ezüstdarabok fényezésére talán ritkán jut idő egy háztartásban. A savanyú tej megoldást jelenthet a problémára. Ha nincs megsavanyodott tej kéznél, létre lehet hozni egy hasonló tulajdonságot azzal, hogy a friss tejhez ecetet ad hozzá az ember.

Tedd a folyadékba az ezüstöt, és hagyd másfél órát ázni, majd mosd át szappannal és vízzel, aztán tisztítsd puha törlőronggyal. 

Bőrkeményedés ellen

Ki ne tudná, milyen rossz érzés egy fájdalmas bőrkeményedés? Áztass vattakorongot tejbe, majd kend közvetlenül az érintett területre. Azonnal puhítja és hidratálja a felületet.

Borotvakrém

A tejpor kevés vízzel és cukorral összekeverve csodálatos borotvakrémet alkot. Nemcsak hidratál, hanem segít simává varázsolni a bőrt borotválkozás előtt, aminek köszönhetően könnyebben csúszik a penge.

Cipő- és táskakarbantartás

A tej nagyszerű kence a bőrtáskák és -cipők tisztításához. Kend meg kevés tejjel az adott foltot, hagyd megszáradni, majd töröld át száraz ruhával.

Permetezés

Fele-fele arányban keverj össze vizet és tejet. Öntsd egy spriccelésre alkalmas üvegbe, és fújd a növények leveleire. Azok fel fogják szívni a tejes, tápláló folyadékot. A tej proteineket, B-vitamint és cukrot tartalmaz, ami jót tesz a növényeknek, és erősíti egészségüket. 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás