Bien.hu

 A csendes gyilkos betegség, ami hasonlít a részegségre – A jelek
A csendes gyilkos betegség, ami hasonlít a részegségre – A jelek


A cukorbetegség a világ egyik leggyakoribb anyagcsere-betegsége, és nemtől, kortól függetlenül bárkit veszélyeztethet. Éppen ezért fontos, hogy tegyél a megelőzéséért, és az is, hogy idejében felismerd a bajt, és legalább a súlyos szövődményeket megelőzd.

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegségben szenvedőknél az inzulinhatás csökkent, vagy teljesen hiányzik. Az inzulinra azért van szükség, hogy a szervezet a bevitt cukrot le tudja bontani. Ennek hiányában bizonyos sejtek nem jutnak cukorhoz, vagyis olyan, mintha éheznének - írja a bien.hu.

Ez az oka annak, hogy a cukorbetegek rosszulléte hasonló tüneteket produkál, mint például a részegség: szédülés, ájulás, félrebeszélés. Nagyon fontos, hogy ha ilyen tüneteket észlelsz valakin, azonnal hívj orvost hozzá, és ne hagyd magára az utcán!

A cukorbetegségre azonban korábban is figyelmeztetnek jelek, ezeket sem érdemes félvállról venni.

Árulkodó tünetek

A cukorbetegség kialakulásának oka többféle lehet, és magának a cukorbetegségnek is több típusa van.

Bizonyos tünetek azonban árulkodóak lehetnek, és ha ezeket észleled magadon, érdemes elvégeztetni egy vizsgálatot, hogy kizárd a cukorbetegség lehetőségét.

Az állandó fáradékonyság, a gyors, látszólag indokolatlan súlyváltozás, ami hirtelen hízás, de súlyvesztés is lehet, a fejfájás, a hirtelen rád törő éhségrohamok egyaránt a cukorbetegség jelei lehetnek, de tipikus tünetek az állandó szomjúság, valamint a fémes szájíz és az enyhén klóros szagú lehelet.

Mi okozza a cukorbetegséget?

Gyakori a tévhit, hogy a cukorbetegséget egyszerűen a túlzott cukorfogyasztás okozza, pedig a helyzet azért nem ennyire egyszerű.

Tény, hogy az egyoldalú táplálkozás, valamint a vércukorszint hullámzása, ami akkor következik be, ha sokáig nem eszel, majd hirtelen valami cukorral teli étellel csillapítod a korgó gyomrodat, hozzásegíthet az anyagcsere-zavar kialakulásához.

Az 1-es típusú cukorbetegség oka azonban például a hasnyálmirigyben található Langerhans-szigetek elleni autoimmun-reakció, ami az inzulintermelő béta-sejteket pusztítja. Bármilyen életkorban kialakulhat, míg a másodlagos cukorbetegség idősebb életkorban jellemző, ez ugyanis más betegségekhez társulva jelenik meg.

A 2-es típusú cukorbetegség fő oka a hasi zsírszövet felszaporodása, éppen ezért ennek a betegségnek a kezelésében az életmód-változtatás nagyon fontos szerepet tölt be.

A látásromlás szintén közismert tünet, bár ez maga már inkább a kialakult cukorbetegség szövődménye.

Mit tehetsz a cukorbetegség ellen?

Ha a cukorbetegség oka genetikai, sajnos kevés esély van a megelőzésére, tudatos életmóddal azonban sokat tehetsz a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása ellen, amely hazánk népességét is egyre nagyobb arányban sújtja.

A legfontosabb, hogy a vércukorszintedet igyekezz kiegyensúlyozottan tartani: ez azt jelenti, hogy kerülnöd kell az egyszerű szénhidrátok gyors, nagy mennyiségű bevitelét, de a koplalást is.

Étkezz rendszeresen, kis adagokban, kiegyensúlyozottan.

A rendszeres testmozgás, az elhízás megelőzése szintén kiemelten fontos.

Ellenőrizz rendszeresen!

A cukorbetegséget természetesen kizárólag orvos diagnosztizálhatja, de a sárga felkiáltójellel megjelölt patikákban egy csepp vérből bármikor megmérik a vércukorszintedet. A jelenlegi meghatározás szerint cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhgyomorra mért érék rendszeresen 7,0 mmol/l fölött van, vagy cukorterhelés után 120 perccel 11,1 mmol/l, vagy magasabb. Ha az éhgyomorra mért vércukor 6,1 mmol/l fölött, vagy a cukorterhelés után 120 perccel mért vércukorszinted 7,8 mmol/l fölött van, akkor már a fokozott rizikójú csoportban vagy, ám még nem alakult ki a cukorbetegség, és életmód-változtatással van esélyed a folyamat visszafordítására.

Ez azért is különösen fontos, mert bár a cukorbetegség szigorú diétával és gyógyszerekkel ma már karbantartható, de jelenleg nem gyógyítható, és élethosszig kitartó betegség, aminek éppen ezért a megelőzése érdekében kell megtenned minden szükségeset.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás