Femina

Szó szerint 3 másodperces edzés - Látványosan javítja az izomzatot az egész testen
Szó szerint 3 másodperces edzés - Látványosan javítja az izomzatot az egész testen


Amikor életmódváltásról és testmozgásról van szó, az első számú kifogás az, hogy „nincs időm rá”. Egy tanulmány kutatói most arra keresték a választ, melyik az a leggyorsabb mozgásforma, ami eredményt is hoz.

Van egy mozdulat, amit csupán három másodpercig kell csinálni, és mégis meglepően javítja mind a koncentrikus, mind az excentrikus erőt - írja a femina.hu.

3 másodperc alatt javítja az izomzatot

Ezt a mozdulatsort elég heti háromszor három másodpercet csinálni, tehát havi mindössze 36 másodpercnyi időt kell szakítani rá. Most már biztos téged is megesz a kíváncsiság, mi is lehet az, ami ennyi idő alatt is kifejti hatását.

Ez gyakorlatilag a klasszikus bicepszgyakorlat, amikor súlyzóval a leengedett karokat derékszögig emeled. A mozdulatsor hatékonyságát már korábbi kutatások is kimutatták. Eszerint a gyakorlat heti öt napon át, négy héten keresztül végezve javítja az izomerőt. A friss tanulmány szerint azonban még ennyi sem kell ahhoz, hogy változást érj el, és a kulcs valóban a rendszeresség, nem az időtartam. A tanulmány rávilágított, nem a heti egy-kettő hosszú, sokkal inkább a rendszeres rövid testmozgás hoz eredményt.

A kutatás során 26 egészséges fiatal felnőttet toboroztak, majd az alanyok egyik felével heti két napon keresztül három másodperces bicepszgyakorlatokat végeztettek, a másik felének pedig heti háromszor kellett elvégezni a három másodperces mozdulatsort. Négy hét elteltével a csapat összehasonlította a bicepszerejét. 

A kétnapos csoportban nem történt jelentős változás, de azoknál, akik három napon át végezték a mozgást, 2,5 százalékkal nőtt a koncentrikus erő, és 3,9 százalékkal az excentrikus erő - ez kismértékű, de jelentős javulást jelent. Az eredmények kevésbé voltak látványosak, mint a korábbi tanulmány során végzett heti ötnapos edzés, ami arra utal, hogy már két plusz edzésnap is jobb eredményeket hoz, még akkor is, ha maga a gyakorlat csak másodperceket vesz igénybe.

Hogyan működhet a 3 másodperces edzés?

A szerzők szerint ezeknek a szuper rövid edzéseknek a titka a köztük lévő hosszú pihenőidőkben rejlik. A mindössze három másodpercig tartó edzés azt jelenti, hogy a regenerálódási idő 28 800-szorosa az edzés idejének. Az izomadaptáció ugyanis akkor következik be, amikor pihen az ember. Amikor az izmoknak van ideje pihenni, akkor javul az izomerő, és nő az izomtömeg.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás