MTI

Joe Biden. MTI/EPA-PAP/Marcin Obara
Joe Biden. MTI/EPA-PAP/Marcin Obara


Sürgős cselekvésre szólította fel az amerikai Kongresszust Joe Biden elnök Kijev katonai támogatásának folytatása érdekében pénteken az Ukrajnát ért újabb átfogó orosz rakéta- és dróntámadásokra reagálva.

Joe Biden közleménye szerint amennyiben a washingtoni törvényhozás nem teszi meg a szükséges lépéseket az új évben, az Egyesült Államok nem lesz képes Ukrajna rendelkezésére bocsátani az önvédelemhez szükséges légvédelmi rendszereket és fegyvereket.

Az elnök szerint a polgári létesítményeket ért orosz légicsapások "súlyos emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy csaknem két év pusztító háború után sem változtak (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) céljai". Annak a véleményének is hangot adott, hogy az ukrajnai harcok tétje jóval túlmutat Ukrajnán, és a teljes NATO szövetségre, Európa biztonságára, valamint a transzatlanti kapcsolatok jövőjére is hatással van.

Jake Sullivan elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó telefonon beszélt Jaciek Siewierával, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjével, akit az Egyesült Államok szolidaritásáról biztosított azon hírek nyomán, miszerint egy vélhetően orosz rakéta pénteken rövid időre belépett a lengyel légtérbe. A Fehér Ház közleménye szerint Sullivan további segítséget ajánlott fel Lengyelország számára.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI